Rusya Dışişleri Bakanlığı, 'Ukrayna'ya nükleer silah verilmesi' söylentilerini değerlendirdi. Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, bu durumu "tam bir delilik" olarak yorumladı. Zakhorava, Rusya'nın işgalinin en önemli sebeplerinden birinin bu durumu önlemek olduğunu vurguladı.

New York Times, geçen hafta kimliği açıklanmayan bazı Batılı yetkililerin, ABD Başkanı Joe Biden’ın görev süresi dolmadan önce Ukrayna’ya nükleer silah vermeyi değerlendirdiğini öne sürmüştü. Bu iddia, Rus basınının büyük infial yarattı.

Zakharova, bu fikrin "intihara eşdeğer" olduğunu ve tüm sorumlu hükümetlerin böyle bir senaryonun gerçekleşmesini engellemesi gerektiğini söyledi.

DÜNYA FELAKETİN EŞEĞİNDE

Zakharova, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunu tam bir delilik olarak görüyoruz. Bu, Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’daki belirli bir siyasi kesime dayatılan gerçek bir delilik” ifadelerini kullandı.

Zakharova, Kiev hükümetini bu konuyu bir propaganda aracı olarak kullanmakla suçladı ve Batı’dan daha fazla yardım almak amacıyla nükleer tehdit kullandığını iddia etti.

Zakharova, Ukrayna ve Batılı müttefiklerinin "sorumsuz eylemlerinin" dünyayı "felaketin eşiğine" getirebileceği konusunda uyardı.

Kremlin, Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya nükleer silah sağlanması fikrinin "sorumsuzca" olduğunu belirtti. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev Ukrayna'ya yapılacak nükleer silah transferinin Moskova tarafından Rusya’ya bir saldırı olarak değerlendirilebileceği ve bir nükleer yanıt için gerekçe oluşturabileceği konusunda Batılı ülkeleri uyardı.

VARDI, DAĞITTI

1991 yılında, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra SSCB'nin nükleer merkezi olan Ukrayna'da birçok nükleer silah kalmıştı. Ukrayna, bu silahları 1994 yılında imzalanan Budapeşte Memorandumu kapsamında güvenlik garantileri karşılığında Rusya, ABD ve İngiltere'ye devretmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin nükleer silahlardan vazgeçmesinin Ukrayna’yı korumasız bıraktığını ve bu sebeple ülkesinin NATO'ya alınması gerektiğini sıklıkla gündeme getiriyor.

Moskova, Ukrayna’nın NATO üyeliğine şiddetle karşı çıkıyor ve bunu kendi ulusal güvenliğine doğrudan bir tehdit olarak değerlendiriyor.