Rusya Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Kursk bölgesine 7 hafta önce başlattığı harekat boyunca en az 56 sivilin öldüğünü ve 266 sivilin de yaralandığını söyledi.
Kiev, Rusya - Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından tam 2 yıl sonra, 6 Ağustos günü Rusya’nın Kursk bölgesine taarruz başlattı. Bu taarruz, savaşı Rusya sınırları içerisine taşıdı.
Bakanlık, 131 bin sivilin en tehlikeli bölgeleri tahliye ettiğini söyledi. Ancak Bakanlık, Ukrayna güçlerinin Sudzha kasabasında yaklaşık 70 ila 120 sivili alıkoyduğunu iddia etti. Ukrayna ordusu, konuyla ilgili yorum yapmadı.
Her iki taraf da 31 aydır devam eden savaş boyunca sivilleri hedef almadıklarını söylüyor.
2. DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ EN BÜYÜK TAARUZ
Kiev daha önce yaptığı açıklamada, ‘İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'ya karşı gerçekleştirilen en büyük saldırı’ olarak nitelendirdi. Kursk harekatını, bölgedeki Rus güçlerinin batı sınırını geçerek Ukrayna'ya girmesini engellemeyi amaçladığını söyledi.
Kiev, Rusya'yı kendi sivillerine karşı bombalı saldırılar düzenlemekle suçladı. Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi temsilcilerinin bölgeye gitmesini talep eden Kiev, uzmanların Ukrayna ordusunun insan haklarına uygun bir şekilde operasyon yürüttüğünü göreceklerini söyledi.
Kremlin, Kiev’in açıklamalarını “provokatif” olarak nitelendirdi. Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızıl Haç’ın, daveti kabul etmeyeceklerini öngördüğünü belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada ‘Ukrayna güçlerinin Kursk bölgesinde 1.300 kilometrekareden fazla bir alanda 100 yerleşim yerini kontrol ettiğini’ söyledi. Rus kaynakları, Zelenskiy’nin açıklamasını yalanladı ve Ukrayna kontrolüne geçen bir çok yerleşim bölgesini geri aldığını belirtti.