Her ülke yeni yıla kendi gelenekleri ve ritüelleriyle girer. Bereket şans, para getirdiğine inanılan bu ritüeller oldukça şaşırtıcı. Kimisi 7 kez dalgaların üzerinden atlarken kimisi ise kapısının önüne nar koyuyor. İşte dünyada kutlanan ilginç yeni yıl gelenekleri ve nedenleri
DANİMARKA
Danimarka, yeni yıla sıra dışı bir gelenekle giren ülkelerden biri. Yıl boyunca topladıkları tabakları 31 Aralık gecesi sevdiklerinin kapıları önünde kırıyorlar. Bunun nedeni, sağlam dostluk ve bereket içindir.
JAPONYA
Japonlar ise yeni yıla Budist tapınaklarında 108 kez çan çalarak giriyor. Budist inancına göre, 108 çan sesi insanın içindeki 108 dünyevi arzuyu ve kötüyü simgeliyor. Her çan vuruşu arınmayı sağlıyor.
BREZİLYA
Brezilyalılar, 31 Aralık gecesi beyaz giyinerek bunun şansı ve huzuru simgelediğine inanır. Yeni yılın ilk dakikaları ise okyanusa girerek 7 dalga üzerinden atlarlar. Bu ritüel ise deniz tanrıçası Yemanja’dan bereket ve şans talep etmek için yapılır.
İTALYA
İtalyanlar ise yeni yıla kırmızı iç çamaşırı giyerek girerler. Bunun şans ve aşkın anahtarı olduğuna inanırlar. Eski dönemlerden beri devam eden bu gelenek, hem canlılığı hem bereketi temsil eder. Ayrıca İtalyanlar, kullanılmayan ya da zarar vermeyen eşyaları pencereden sokağa atarlar. Nedeni ise geçmişin kötü anıları geride bırakıp geleceğe yer açmak.
YUNANİSTAN
Yeni yıla Yunanistan kapının önüne nar koyarak girer. Ailenin en büyüğü, narı kapının eşiğine vurup kırar. Ve saçılan nar tanelerinin bolluğu ve bereketi simgelediğine inanılır. Ayrıca "Vasilopita" adı verilen özel yeni yıl çöreği de yapılır. Çöreğin içerisine bir madeni para koyulur. Ve ilk dilimi İsa'ya ikinci dilimi ailesine, ardından tüm aile bireylerine ve misafirlere kesilir. Parayı bulan kişiyi o yıl büyük şansın beklediğine inanılır.
KOLOMBİYA
Kolombiya’da yeni yıl kutlamaları coşku dolu olduğu kadar eğlenceli ayrıntılar da içerir. Örneğin, saat 12’yi vurduğunda elinde boş bir bavul ile sokağa çıkıp kısa bir yürüyüşe çıkan insanlar görmek mümkün. Bu küçük tur, yeni yılda bol bol seyahat etmeyi dilediklerini sembolize eder. Bazı Kolombiyalılar da yılbaşı gecesi, o yıl yaşadıkları zorlukları temsil eden bir “kukla” yakarak olumsuzluklardan kurtulma ritüeli gerçekleştirir.
RUSYA
Ruslar yeni yılı, dünyanın en soğuk iklimlerinden birinde kutlasalar da içlerini ısıtan bir gelenekleri var. 31 Aralık gecesi saat 12’ye yaklaşırken, dileklerini küçük bir kağıda yazarlar. Saat tam 12’de bu kağıt yakılır ve külü şampanya kadehine eklenerek içilir. Böylece dileğin gerçeğe dönüşeceğine inanılır. Yeni yılın ilk sabahına ise aile sofralarında zengin çeşitlerden oluşan uzun saatler süren bir kahvaltıyla başlarlar.
FİLİPİNLER
Filipinler'de yılbaşında 'yuvarlak' teması sıkça göze çarpar. Ev halkı, masa süslerinde bol bol yuvarlak meyve kullanır. Polka noktalı kıyafetler tercih edilir. Yuvarlak şeklin para ve bereketi sembolize ettiği düşünülür. Saat 12’de ise aile bireyleri kapı önünde ya da evin bahçesinde zıplayarak boylarının uzayacağına inanır bu geleneğin ne kadar etkili olduğu tartışmaya açık olsa da Filipinlilerin coşkusunu görmek mutluluk vericidir.
EKVADOR
Ekvadorlular, Año Viejo adını verdikleri kağıttan ve tahtadan kuklaları yılın son günü yakarlar. Bu kuklalar genel olarak yıl içindeki siyasi figürleri, ünlüleri ya da kişisel olarak geride bırakılmak istenen olayları temsil ediyor. Gece yarısına doğru, sokaklarda bu kuklalar toplu halde yakılır. Bu ritüel kötü anıları ve negatif enerjiyi geride bırakıp temiz bir sayfa açmak anlamına geliyor.