Birçok kişi uyandığında sıcak kahve içmeyi sabırsızlıkla beklerken bazıları ise bunu çayla yapar. Çay ile kahve kıyaslaması hala devam ederken Almanya'da yapılan bir araştırmadan sonuçlar çıktı.
Her iki sıcak içecek de içerdikleri kafein oranı bakımından uyanık ve zinde kalmamızı sağlar. Konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur, fiziksel ve zihinsel performansı artırır. Fakat performansları aynı olsa bile vücut üzerinde gösterdiği etkiler farklı.
Kahve, yaklaşık 2 kat kafein içerirken siyah çayın içerisindeki kafein oranı 20 mg civarında.
GÜNDE NE KADAR KAFEİN TÜKETMELİYİZ?
Sağlıklı insanlarda günde yaklaşık olarak 400 mg kadar kafein tüketebilirler. Araştırmalarda, yetişkinler için vücut ağırlığının kilogramı başına 3 mg kafeinin tek doz olarak ve güne yayılarak 5,7 mg alınmasının sorun olmadığı kabul edilir. Almanya Federal Beslenme Merkezi'ne göre; Günde dört ila beş fincan filtre kahve, sağlıklı yetişkinler için güvenli kabul ediliyor.
Siyah çay ise günde yedi bardağa kadar içilebilir. Kafeinin etkisi kişiden kişiye değişir ve düzenli tüketildiğinde vücut kafeine alışır. Nadiren kafein tüketen veya çok fazla kafein tüketenler sinirlilik, hızlı kalp atışı ve uykusuzluk gibi sorunlar yaşayabilir. Kahvenin sağlık konusunda zararlı olduğu bilinse de yapılan bazı çalışmalar her gün düzenli olarak kahve içen kişilerin birçok hastalığa yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösterdi.
Bunlar arasında kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri ve gut hastalıkları dahil. Karaciğer sirozu gibi karaciğer hastalıkları da kahve içenlerde daha az görüldüğü tespit edildi. Kahvenin ayrıca parkinson, depresyon ve Alzheimer gibi hastalıklar üzerinde de olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı.
Siyah çay ise kafeinin yanı sıra polifenoller de içerir. Bu fitokimyasallar vücudun kafeini daha yavaş emmesinin nedeni olabilir. Ayrıca kalp-damar hastalıklarına karşı koruduğu, antiinflamatuar etkiye sahip olduğu ve bazı kanser türlerini önlediği de söylenmekte. Kahve ve çayın içerdiği kafein, kalsiyumun atılımını ve dolayısıyla kemik kaybını teşvik eder.
Bu nedenle osteoporozunuz yani kemik hastalığınız varsa çok fazla kahve veya siyah çay tüketmemelisiniz. Aynı durum düzenli olarak kortizon kullanan kişiler için de geçerli. Kan lipid düzeyi yüksek olan ve midesi hassas olan kişiler de özellikle kahve konusunda dikkatli olmalıdır. Alman Beslenme Derneği'ne göre hamile ve emziren kadınların güne yayılmış 200 mg civarındaki kafein alımının çocuk için zararsız olduğu belirtildi. Bu yaklaşık olarak iki fincan filtre kahveye eşdeğer.