Kış aylarında sağlığımıza katkı sağlayacak doğal çözümler arayanlar için, tarihi 1700'lere dayanan ve yetişen kamkuat meyvesi dikkat çekiyor. Üzüm büyüklüğünde, portakala benzeyen yapısıyla bilinen bu meyve, yalnızca lezzetiyle değil, aynı zamanda içerdiği besin değerleriyle de dikkat çekiyor. 

KUMKUAT NEDİR? 

Kumkuat meyvesi olarak da bilinir ve en yüksek verimi Rize'den alınıyor aynı zamanda Akdeniz Bölgesi'nde yetişen nadir meyvelerden biri. Kumkuat özellikle kışın sağlığa olan faydaları ön plana çıkarken içeriğindeki besin maddeleri, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirim sağlığını iyileştirmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini, flavonoid, A vitamini, lif ve Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bu meyve, doğrudan yenilebilen kabuğu ve tohumlarıyla da dikkat çekiyor. 

KUMKUATIN FAYDALARI 

-Kumkuat içerdiği antioksidanlar ve sağlıklı yağlarla kalp sağlığını korur.
-Yüksek C vitamini içeriği sayesinde vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır.
-A vitamini, göz sağlığını besler ve katarakt gibi göz hastalıklarına karşı korur.
-Yüksek su içeriği ve düşük kalorisi sayesinde diyetlere eklenebilir.
-Lif içeriği, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve gaz, şişkinlik gibi sorunları engeller.
-Kumkuat kolesterolün vücutta emilmesini engelleyerek kan şekeri ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

KUMKUAT NEDEN YETİŞİR? 

Ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kumkuat son yıllarda Rize'de daha fazla üretilmeye başlanmıştır. Bu bölgedeki iklimin, kumkuatın yetişmesi için ideal koşulları sağladığı belirtilirken bu meyve her zaman kolay bulunmayabiliyor. Kumkuat, marketlerde kilosu 100 liradan satılıyor.

FAZLA YENMEMESİNE DİKKAT 

Kumkuat meyvesi, faydalı olsa da aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açabilir. Özellikle, fazla yenmesi durumunda gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemleri yaşanabilir.