Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alan çorbalar, özellikle soğuk havaların başlamasıyla birlikte yeniden ilgi odağı oldu.
Çorbaların hem besleyici hem de lezzetli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, buna karşın popüler olan ve 'şifa' getirdiğine inanılan birçok çorbanın insan sağlığına zararlı olabileceği uyarısında bulundu. İşlembe ve kelle paça çorbalarının düzenli tüketilmesi halinde vücutta belli başlı sorunlara yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı:
- Dışarıda tüketirken bir daha düşünün
Sakatat ürünleri, yapısı gereği hijyenden uzaktır. Bu nedenle sakatat ürünleriyle hazırlanacak yemekler, standart gıdalara kıyasla çok daha uzun süre boyunca temizlik işlemi görmelidir. Ancak dışarıda satılan birçok üründe bu aşamalar eksiksiz şekilde tamamlanmayabilir.

Temizlenmesi zor bir gıda olan işkembeyi tamamen temizlediğinden emin olmadığınız işletmelerde tüketmemelisiniz. Bazı işletmeler ise bu durumun önüne geçebilmek için işkembeleri kimyasal temizleyiciler kullanarak yıkamakta. Her iki durum da insan sağlığına zararlı olduğundan, işkembeyi mümkün olduğunca evde kendi imkanlarınızla tüketmenizde fayda var.
- Aşırı tüketimden kaçının
Sakatat ürünleri, normal etlere kıyasla 10 kat daha fazla toksin barındırmaktadır. Bu durum, sık sık tüketilmesi halinde vücutta risk oluşturabilecek düzeyse toksin birikmesine neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar, işkembe ya da kelle paça çorbasının aşırı tüketilmemesi noktasında hemfikir.
- Kolesterol varsa dikkat
İşkembe ve kelle paça çorbası, yüksek miktarda kolesterol içermektedir. Bu durum nedeniyle kolesterol açısından sağlık sorunu yaşayan insanlar, sakatat ürünlerini tüketmemeli, mümkünse bu çorbaları hiç içmemelidir.
- Nerede pişirildiğinden emin olun
Piyasada satışa sunulan işkembe ve kelle paçaların büyük bölümü, daha önce ön pişirme işlemi görmüş olabilir. Pişirme aşamasında çevrede bulunan çok sayıda bakteri, sakatat ürünlerine karışabiliyor. Bu nedenle pişirilme aşamasından emin olmadığınız işletmelerden işkembe ya da kelle paça almamalısınız.

- Porsiyonları küçük tutun
Kelle paça çorbası, özellikle kemik gelişimi açısından büyük fayda sağlamaktadır. Ancak bol miktarda yağ ve kolesterol barındırması, kelle paça tüketiminin sıklaşması halinde insanlarda damar tıkanıklığı ve damar sertleşmesine neden olabilir. Ayrıca bu durum felç riskinde de belirgin bir artışa yol açar.
- Obezite riski kapıda
Kalori açısından diğer çorbalara kıyasla çok daha yüksek besin değerleri barındıran kelle paça ve işkembe, ekmekle birlikte tüketilmesi halinde hızla kilo alınmasına yol açabilir. Bu sebeple çorbaları tüketirken mümkün oldukça ekmek kullanmayın.