Türk sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan tereyağı artık sahte versiyonlarıyla da piyasada sıklıkla satılma başlandı. İnsan sağlığını tehlikeye sokan ve bu tereyağlarını gerçeğinden ayırt etmek oldukça zor. Peki sahte tereyağını nasıl anlarız? İşte detaylar

SAHTE TEREYAĞI TEHLİKE SAÇMAYA DEVAM EDİYOR

Bitkisel ve katkı maddelerinin eklenerek piyasaya sürüldüğü sahte tereyağları, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Sahte tereyağında en çok palm yağı, ayçiçek gibi yüksek ısıya maruz kalmış yağlar kullanılıyor.  Bu da kalp ve damar hastalıkları riskini artırıyor. 

SAHTE TEREYAĞI İLE GERÇEK ARASINDAKİ FARK

Sahte tereyağını anlamanız için öncelikle ambalajı ve etiketini kontrol etmelisiniz. Özellikle üzerinde margarinsiz  ya da doğal gibi yanıltıcı ibareler taşıyabiliyorlar. İçindekiler kısmı dikkatlice okunmayı ve bitkisel yağlar içerip içermediği kontrol edilmelidir. 

Diğer bir detay ise rengine dikkat edilmeli. Gerçek tereyağları sarı bir renge sahipken sahteleri soluk ve beyaza yakındır. 
Gerçek tereyağı oda sıcaklığında yumuşar soğuk ortamda sertleşirken, sahte tereyağı ise oda sıcaklığında hızla erir ve pürüzsüz bir yapısı vardır. 

Tat testi de önemli detaylardan biridir.  Gerçek tereyağı kremsidir. Sahte tereyağı, nört ya da plastikimsi bir tat bırakabiliyor. Bu pişirildiğinde daha belirgin olabiliyor. Gerçek tereyağı 30 derece erirken, sahte ise 20 derece daha düşük sıcaklıkta eriyebilir. 
Sahte tereyağınd patates püresi ve nişasta da olabiliyor.