Son yıllarda sağlık açısından pek çok faydasıyla dikkat çeken ve popülerliği giderek artan bir meyve haline gelen hünnap, hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketiliyor. Hünnap 120-150 TL arasında arasında değişen fiyatlarla pazarda ve markette satıışa sunuluyor.
Hünnap, Türkiye'nin Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Sıcak ve ılıman iklim koşulları, bu meyvenin yetişmesi için uygun bir ortam yaratırken hünnap ağacının yetiştirilmesi emek istiyor. Hünnap ağacının yetiştirilmesi kolay değildir. Bu ağaç, tohumdan çoğaltılabilir fakat bu işlem oldukça zahmetli ve emek isteyen bir iştir. Hünnap ağacının çoğu çeşidi meyve verirken, bazı türleri kendi kendine tozlanma yoluyla meyve üretimi yapamaz. Hünnap aynı zamanda saksıda da yetiştirilir ve hasat edilir.
Hünnap, sadece Türkiye'de değil, dünyanın farklı bölgelerinde de sıkça tüketilen bir meyvedir Japonya ve Çin gibi ülkelerde hem yiyecek hem de ilaç yapımında kullanılıyor. Düşük kalori ve yüksek besin değeri ile sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için ideal bir tercih olan hünnap, kısa sürede yüksek miktarda yenebilen bir meyve olarak bilinir; örneğin, 1 dakikada 10 tane kolayca tüketilebilir.
HÜNNAP MEYVESİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Hünnap, sağlığa pek çok faydasıyla dikkat çeken bir meyvedir. İşte hünnapın sağlığımıza katkı sağladığı bazı önemli alanlar:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan basıncını dengeler ve kalp sağlığını korur.
- Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
- Kabızlığı engeller ve sindirimi düzenler.
- Tok tutarak kilo verme sürecini destekler.
- Lif içeriğiyle kolon kanseri riskini azaltır.
- Uyku kalitesini artırır ve uyku süresini uzatır.
- Cilt tahrişlerine iyi gelir ve cilt sağlığını destekler.
- Solunum yollarını temizler, mukus oluşumunu engeller.
- Kemik sağlığını güçlendirir.
- Dolaşım sistemini düzenler ve kalp damar sağlığını iyileştirir.
- Stresi ve kaygıyı azaltarak zihin üzerinde sakinleştirici bir etki yapar.
- Kanın temizlenmesine yardımcı olur, vücudu arındırır.