Asıl anavatanı Güney Amerika olan domates ağacını Türkiye'ye getirip eken Erdal Saydi, kısada sürede bu ağacın hasadını topladı. Ekonomik getirisi yüksek olan domates ağacının Türkiye'ye getiriliş hikayesi de oldukça şaşırtıcı.

Güney Amerika'da tamarillo meyvesi olarak bilinen domates ağacı, Kolombiya, Ekvador, Peru, Şili, Arjantin ve Bolivya'da oldukça yayın bir meyve. And Dağları'nda yetiştirilen domates ağacı yeme ve salataların yanı sıra cilt bakımında da kullanılıyor.

SAKSIDA EKTİ TONLARCA HASAT TOPLADI

Afrikalı bir arkadaşından aldığı fidanı önce Almanya sonra da Türkiye'ye getiren Rizeli Erdal Saydi, bu meyve ağacını saksıya ekip Türkiye'ye getirdiğini söyledi. Soğuk iklimlerde yetişmediğini belirten Saydi, ağacı çay ağaçlarının arasında ektiğini söyledi.

Tamarillo'nun yemek yapımı dışında göz altı kırışıkları, göz sağlığı ve prostat için faydalı olduğunu ifade eden Saydi, tek fidanı büyüterek çoğalttı. Tropikal iklimi seven Tamarillo, şimdi çağ ağaçlarının arasında yetiştiriliyor. 

EKONOMİK GETİRİSİ YÜKSEK: HERKES BOL BOL DİKSİN

Tek fidanı kısa sürede çoğaltan Erdal Saydi'nin şimdi bahçesinde 40 yakın domates ağacı var. Yetiştirdiği fidanları yurdun dört bir yanında gönderdiğini belirten Saydi, herkese bu tropikal meyveyi ekmesini önerdi. 

Özenle yetiştidiği ağaçların meyvesini sattığını ifade eden Saydi, "Burası çay bölgesi. Bende o nedenle hep çay bitkilerinin arasına ektiğim için 40'a yakın bir ağacım var. O ağaçlardan 1 tona yakın meyve alıyorum. 50 fidan daha önümüzdeki yıl çoğaltıp ekmeyi düşünüyorum. Pazarı çok iyi. Pazarı çok iyi olduğun için de herkese tavsiye ediyorum. Alan fidan alsın, bol bol diksin ki belki yurt dışına bile ihraç şansımız olur" dedi.