Alkollü içeceklere olan talebin azalması şarapta arzın artmasına neden oldu.
Şarap tüketimi 90'lı yıllarda sağlıklı olduğuna inanıldığı dönemde artmıştı ancak son on yılda özellikle Amerikalıların alkol tüketiminin azalmasıyla birlikte talep düşerken, arz talebin önüne geçti.
Arz fazlası nedeniyle dünyanın farklı bölgelerindeki üreticiler ise bağlarını sökmeye başladı. Avustralya, Kaliforniya ve Fransa'daki bazı çiftçiler üzüm bağlarının tamamını söküyor.
Güney Avustralya'da üzüm bağı olan Tony Townsend, geçtiğimiz günlerde Bloomberg'e , yıllarca üzüm bağlarının bakımını yaptıktan sonra 34 dönümlük bağını yok ettiğini söyledi.
Townsend "Şarap endüstrisinde olmaktan keyif aldım, ancak bu şekilde devam etmek ekonomik olarak sürdürülemezdi" dedi. Townsend mahsulü sağlıklı olmasına rağmen hasadın kendisine 23 bin dolara mal olacağını da ekledi.
DEPOLARDAKİ ŞARAP İKİ YILLIK ÜRETİME EŞİT
Geçen yıl itibariyle, Avustralya'da depolardaki şarap miktarının iki yıllık üretime eşit olduğu ve bazılarının satılmadan bozulduğu belirtildi.
Reuters da arz fazlası nedeniyle Avustralya'da on milyonlarca asmanın söküleceğini kaydetti.
Avustralya'daki Calabria Wines'ta bağ sahibi olan Andrew Calabria, Reuters'a yaptığı açıklamada "Bir çağ sona eriyormuş gibi hissettiriyor" dedi.
Geçen yıl, geleneksel mutfak ürünlerini korumak için büyük çaba harcayan Fransız hükümeti, zor durumdaki endüstriyi kurtarmak amacıyla fazla şarabın yok edilmesi için 216 milyon dolar harcayacağını açıklamıştı.
Fransa'da şarap, tüketilmek yerine parfüm, el dezenfektanı ve temizlik solüsyonları gibi ürünler için endüstriyel alkol üretiminde kullanılacak.
Fransa ayrıca Bordeaux'daki yetiştiricilerin üzüm bağlarının yaklaşık yüzde 10'unu sökmelerine de destek veriyor.