Antalya Aksu ilçesinde yaşayan emekli Mustafa Uysal, Kovid-19 döneminde Taylandlı eşi Thipphawan için 230 metrekarelik alanda hobi amaçlı papaya dikti. 
İlk ürünleri kendileri tükettikten sonra, sosyal medyada gelen talepler üzerine bu hobiyi ticarete dönüştürmeye karar verdiler.

SARISI MEYVE YEŞİLİ SEBZE OLARAK SATILIYOR

Başlangıçta 10 ağaçla başladığı serasında şimdi 185 ağaçla Kakdam (Sri Siam) cinsi papaya yetiştiriyor. Uysal, bir ağaçtan yıllık 50-60 kilogram ürün alarak yüksek getiri sağlıyor. Sarı meyveler meyve olarak, yeşil olanlar ise sebze olarak satılıyor. Uzak Doğuluların papayayı tercih ettiğini belirten Uysal, diğer üreticilerden de ürün alarak talebi karşılamaya çalıştığını ifade ediyor.

Papayanın sarısının meyve, yeşilinin sebze olarak satıldığını anlatan Uysal, "Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a gönderiyorum. Özellikle Gürcistan'dan yoğun talep var, orada çok fazla Uzak Doğu restoranı var. Türkiye'de yaşayan Uzak Doğululardan da talep çok." diye konuştu.

Önce iki tür papaya denediklerini ve istenilen ürünü alamadıklarını dile getiren Uysal, şunları kaydetti:

"İki defa seradaki tüm ürünleri sökmek zorunda kaldık. Tayland'dan tohum getirip, profesyonel fidecilerde çimlendirdik. Yeni denediğimiz türde çok başarılı olduk. Bu ürün çok ciddi talep görüyor. Yılın 12 ayı meyve veriyor, getirisi çok yüksek. Papayanın anavatanı Güney Amerika'da papaya Hindistan cevizi gibi yuvarlaktır. Ancak bizden talep edilen uzun cinsiydi. Daha çok salatada kullanıyorlar. Yeşil olarak satıyoruz. Örtü altında olması kışın soğuktan koruyor. Papaya, doluyu, aşırı yağmuru sevmez, dibinin çamur olmaması gerekiyor. Çamur olduğunda kökten çabuk çürüyor, ağaç ölüyor. Onun için bakımı özenle yapılmalı."

Thipphawan Uysal da papayayı sevdiğini, Tayland'da salatasının çok tüketildiğini ifade ederek, kahvaltı için reçelini de yaptığını aktardı.

PAPAYANIN FAYDALARI 

Papayanın meyvesi; demir, potasyum, kalsiyum fosfat mineralleri ve A, B1, B2, B5 ve C vitamini yönünden zengindir. Ayrıca papaya'nın karaciğer kanserine karşı içerdiği likopen sayesinde koruyucu bir etkisi olduğu ve yine bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddia edilmektedir.

TOHUMU DA FAYDALI

Tohumu çeşitli bakterilere karşı antibakteriyel koruyucudur, ayrıca böbreklere karşı tohumunun yararlı etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca şampuan endüstrisinde de papayadan yararlanılmaktadır.