İtalya'nın Napoli şehrinin yaklaşık 10 kilometre batısında yer alan Campi Flegrei, tarih boyunca aralıksız volkanik faaliyet gösteren ve bugün de büyük tehlike potansiyeli taşıyan bir bölge olarak dikkat çekiyor.

Pozzuoli kasabasının sahil bölgesine yakın konumlanan bu geniş kaldera tipi volkanik alan, artan sismik hareketler ve yer kabuğundaki yükselmelerle son zamanlarda yeniden ilgi odağı haline gelmiş durumda.

YÜZYILLAR ÖNCE 8 GÜNDE 'YENİ TEPE' OLUŞMUŞTU

Son 50 yılda teknolojik ilerlemelerle hız kazanan bilimsel çalışmalar, bölgedeki sismik hareketlerin zeminde belirgin yükselmelere yol açtığını ortaya koyarken, araştırmalar bu aktif volkanik alanın her geçen gün biraz daha hareketlendiğine işaret ediyor.

Nitekim 1538 yılında sekiz gün süren bir patlama sonucunda bölgede oluşan yeni tepe, “Nuovo Tepesi” (Yeni Tepe) olarak adlandırılarak bu sismik hareketliliğin somut bir örneği olarak tarihe geçti.

POMPEİ KÜLE DÖNMÜŞTÜ

Campi Flegrei'nin potansiyel patlama riskinden endişe duyan on binlerce bölge sakini, her an hayatlarını etkileyebilecek bu tehdidin gölgesinde yaşamlarını sürdürüyor. İtalyan hükümeti ise, bölgede meydana gelebilecek büyük bir patlama senaryosuna karşı çeşitli simülasyonlarla halkı güvenli bölgelere tahliye planları yaparak olası bir felakete hazırlık çalışmalarını sürdürüyor.

Campi Flegrei’ye 25 kilometre mesafede, Napoli'nin doğusunda yer alan ve 2000 yıl önce patlayarak antik Roma kenti Pompei’yi küle çeviren ünlü Vezüv Yanardağı, bölge için tarih boyunca bir uyarı niteliğinde olmuş ve yüzlerce insanın taşlaşarak can vermesine neden olmuştu. Bu yaşanmış felaketin gölgesinde, Campi Flegrei’nin olası bir patlama ihtimali, İtalya'nın en aktif volkanik bölgelerinden birinde hayatı tetikte tutmaya devam ediyor.