Fransa'da yapılan kapsamlı bir araştırma, popüler gıdalarda kullanılan bazı katkı maddelerinin tip 2 diyabet riskini artırabileceğini ortaya koydu. Daha önceki çalışmalardan farklı olarak bu araştırma, katkı maddelerinin karışım halinde etkilerini inceledi.

DONDURMA YERKEN DİKKAT

Çalışmada emülgatörler (örneğin, dondurma ve soslardaki koyulaştırıcılar) ile yapay tatlandırıcıların (aspartam, sukraloz gibi) en riskli gruplar olduğu tespit edildi. Bu maddeleri düzenli tüketenlerde diyabet riski yüzde 13'e kadar artabiliyor.

YAPAY TATLANDIRICILAR RİSK TAŞIYOR

İlginç bir şekilde, diyet içeceklerdeki yapay tatlandırıcıların, şekerli içeceklerden daha fazla risk taşıdığı görüldü. Bu maddelerin bağırsak mikrobiyotasını bozarak vücutta iltihap ve insülin direncine yol açabileceği düşünülüyor.

108 BİN KİŞİ SEKİZ YIL BOYUNCA TAKİP EDİLDİ

NutriNet-Santé adlı kohort çalışmasına dayanan bu araştırmada,108 binden fazla yetişkin sekiz yıl boyunca takip edildi. Sonuçlar, gıda katkı maddelerinin tek başına değil, birlikte tüketildiğinde de ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini gösteriyor.

UZMANLAR GIDA SEÇİMİNDE UYARIYOR

Araştırma gözlemsel nitelikte olsa da, uzmanlar gıda seçiminde daha dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.