Güney Kore'nin eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, başarısız sıkıyönetim ilanı sonrası tutuklandı. Kim, tutuklandıktan tutulduğu ceza evinde intihar girişiminde bulundu.
Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre Kim, intihar girişiminden sonra hastaneye kaldırıldı, durumu şu an stabil. Eski Savunma Bakanı'nın güvenlikli bir hücreye alındığını belirten Cezaevi müdürü Shin Yong-hae, parlamentoda yaptığı açıklamada Kim'in durumunun kontrol altında olduğunu belirtti.
Kim Yong-hyun, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’a sıkıyönetim ilanını önerdiği iddiasıyla "ayaklanma başlatılmasına yardım" ve "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla tutuklanmıştı.
Mahkeme, savcılığın talebi üzerine Kim hakkında tutuklama kararı vermişti. Bu karar, sıkıyönetimle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında verilen ilk yasal hüküm oldu.
BAŞKANIN OFİSİ BASILDI
Güney Kore polisi, başarısız sıkıyönetim ilanıyla bağlantılı olarak Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ofisini bastı. Başkanlık güvenlik hizmetlerine bağlı bir yetkili, polisin Yoon’un ofisinde arama yaptığını doğruladı.
Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi ve ABD’nin önemli bir müttefiki olan Güney Kore’de, bu baskın geniş çaplı bir siyasi ve hukuki kargaşaya yol açtı.
Yoon, Cumartesi günü televizyonda özür diledikten sonra kamuoyunda görülmedi. Resmi konutu, ofisinden ayrı bir yerde bulunuyor.
Bu arada, Güney Kore Ulusal Polis Şefi Cho Ji-ho da sıkıyönetim sırasında parlamentoya erişimi engellemek için polis güçlerini kullanma emri verdiği sebebiyle, vatana ihanet suçlamasıyla tutuklandı.
Sıkıyönetim kararının ardından parlamenterler, güvenlik kordonunu aşarak, Yoon’un kararını derhal iptal etmesi yönünde oy kullanmıştı. Yoon, birkaç saat içinde sıkıyönetimi kaldırmıştı.
6 SAATLİK KARARIN SARSINTILARI
Yoon’a yönelik anayasal meşruiyet tartışmaları sürerken, muhalefet partisi ikinci bir azil oylaması planlıyor. İlk oylama, iktidar partisinin büyük ölçüde oturumu boykot etmesi nedeniyle başarısız olmuştu.
Ana muhalefet lideri Lee Jae-myung, "Azil süreci başladı ve durdurulamaz" açıklamasını yaptı. Parlamentoda ikinci oylamanın yapılması planlanıyor ve azil kararının geçmesi için üçte iki çoğunluk gerekiyor.
Karar daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilecek.
Yoon’un anayasal sorumluluğunun sorgulanmasının yanı sıra, ülkenin farklı sektörlerinde de huzursuzluk artıyor. Metal işçileri sendikası, Kia gibi büyük otomotiv üreticilerini de kapsayan bir grev çağrısı yaptı.
NE OLMUŞTU?
3 Aralık’ta Yoon Suk Yeol, televizyonda yaptığı açıklamada, “muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlere karıştığını” iddia ederek sıkıyönetim ilan etmişti.
Ancak Ulusal Meclis’te yapılan oylamada sıkıyönetim kararı iptal edilmiş, Bakanlar Kurulu’nun onayıyla da Yoon bu kararından geri adım atmak zorunda kalmıştı.
Yoon, sıkıyönetimin amacını "Kuzey Kore yanlısı güçleri etkisiz hale getirmek ve anayasal düzeni korumak" olduğunu söyledi.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, orduya alarm durumuna geçme talimatı vermiş ve "sıkıyönetim birlikleri" olarak adlandırılan askerler Ulusal Meclis binasına gönderilmişti.
Ancak mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararı, gece saati meclise gelen 190 milletvekilinin oyuyla kaldırıldı. Meclis Başkanlığı, bu kararın ardından sıkıyönetimin "hukuken geçersiz" hale geldiğini açıkladı.
Sıkıyönetim kararının iptal edilmesinin ardından Kim Yong-hyun istifa etmiş ve kısa bir süre sonra gözaltına alınmıştı. Yoon'un sıkıyönetim ilanına destek veren diğer üst düzey isimlerin de soruşturma kapsamında olduğu bildirildi.