Türkiye genelinde sıcaklıkların düşmeye başlamasıyla birlikte bahçecilikle ilgilenenler için yılın en kritik dönemi geldi. Uzmanlara göre, 27 ekim–5 kasım arası, kışlık sarımsak ekimi için en uygun zaman dilimi. Bu tarihler arasında yapılan ekimler, baharda büyük ve dolgun başlar verirken, geç kalınan ekimler verimde ciddi kayıplara yol açabiliyor.

EKİMİN ZAMANI BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Tarım uzmanları, Akdeniz ve Ege bölgelerinde ekimlerin ekim ayının son haftasında, İç Anadolu ve Marmara’da kasımın ilk haftasında tamamlanması gerektiğini belirtti. Doğu Anadolu ve Karadeniz’in yüksek kesimlerinde ise hava erken soğuduğu için ekimlerin çoktan bitmiş olması gerekiyor. Uzmanlar, sarımsak ekimi için güneş gören, su tutmayan ve hafif killi toprakların tercih edilmesini öneriyor. Bu tür topraklar hem kök gelişimini destekliyor hem de çürümeyi önlüyor.

HANGİ TOPRAKTA DAHA VERİMLİ OLUR?

Sarımsak, kabak, salatalık, fasulye, lahana veya bezelye gibi bitkilerin ardından ekildiğinde en yüksek verimi verir. Bu bitkiler toprağı dengeli biçimde beslediği için sarımsağın ihtiyaç duyduğu mineraller kolayca karşılanır. Buna karşın, patates, havuç, domates ve maydanoz ekilmiş alanlara sarımsak dikmek önerilmez bu tür bitkiler toprakta zararlı organizmalar ve asidik kalıntılar bırakarak baş gelişimini zayıflatır. Tarım uzmanları ayrıca taze hayvan gübresi kullanımından da kaçınılması gerektiğini vurguladı. Bu durumda sarımsak bitkisi aşırı yeşeriyor ancak baş kısmı gevşek kalıyor

HASAT DÖNEMİ TEMMUZ VE AĞUSTOS

Türkiye iklimine göre hasat zamanı 10 temmuz – 5 ağustos arasında değişiyor. Sarımsak yapraklarının alt kısmı kuruyup, üst kısmı sararmaya başladığında artık söküm vakti gelmiş demektir. Hasattan yaklaşık iki hafta önce sulamayı kesmek, başların sertleşmesini sağlar. Söküm işlemi kuru ve güneşli bir günde, dikkatlice yapılmalı çıkarılan başlar doğrudan güneş altına değil, havadar ve gölgeli bir ortamda kurutulmalıdır. Ardından sap ve kökleri kısaltılarak serin bir yerde saklanabilir.