‘Rasyonel’ ekonomi politikaları, yüksek faiz, Londra’ya, New York’a yapılan onlarca uçuş Türkiye’ye doğrudan yatırım çekmekte başarılı olamadı. Türkiye’ye 2024’ün Ocak-Kasım döneminde 9.6 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım yapıldı. İngiliz finans gazetesi Financial Times’ın derlediği verilere göre Türkiye, doğrudan yatırımda Angola, Gine gibi Afrika ülkeleriyle aynı klasmanda yer aldı. Üstelik enflasyonda rakiplerimiz Arjantin, Mısır gibi ülkeler Kasım 2023-Kasım 2024 döneminde doğrudan yatırımda Türkiye’yi 3-4’e katladı. Türkiye geçen sene doğrudan yatırımda 10 milyar dolar eşiğine bile ulaşamazken, Arjantin ve Mısır’a 30 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı.
4’TE 1’İ KONUT ALIMI
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler kategorisinde listelenen Vietnam, Malezya, Endonezya gibi Asya ülkeleri ise 2024 Ocak-Kasım döneminde 20’şer milyar dolardan fazla yatırım çekti. Benzer şekilde Ürdün, Peru, Fas gibi ülkeler de geçen yıl yaklaşık 10’ar milyar dolar yatırım çekerek Türkiye’yi geride bıraktı. Türkiye’ye ise Angola, Gine gibi Afrika ülkelerle aynı seviyede doğrudan yatırım yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, geçen yıl hem doğrudan yatırım hem de sıcak para çekmek için defalarca New York ve Londra gibi dünyanın finans merkezlerine uçmuş, yabancı yatırımcılarla görüşmeler yapmıştı. Ancak bu görüşmelerden sonuç çıkmamış olacak ki Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) paylaştığı verilere göre Türkiye’ye Ocak-Kasım döneminde yapılan 9.6 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yüzde 27’sini (2.5 milyar dolar) gayrimenkul satışları oluşturdu.
Yatırımda aslan payını ABD aldı
Küresel tansiyonun artmasıyla ABD’nin doğrudan yatırımlarda aldığı pay rekor seviyeye ulaştı. ABD’ye Kasım 2024’e kadar 12 aylık dönemde yapılan doğrudan yatırım 100 milyar dolardan fazla artarak 227 milyar dolara ulaştı. Hindistan ise 100 milyar doların üzerinde yatırımla ikinci sırada yer alırken, Birleşik Krallık’a ise 80 milyar dolarlık yatırım çekti. Uzmanlar, Donald Trump’ın ‘Önce Amerika’ politikası nedeniyle ABD’nin doğrudan yatırımlardaki payının önümüzdeki yıllarda daha da artabileceğini belirtiyor.