Banyolar özellikle de duş alanları, yüksek nem ve ısıya maruz kaldığı için küf oluşumu için en elverişli alanlardan biridir. Fayanslar bu durumdan etkilenmez ancak derzler, mikropların ve bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratır.Derz dolgularında oluşan küf, sağlığımızı olumsuz etkilerken, banyo temizliğinde genellikle göz ardı edilen bu alanların bakımı oldukça önemlidir.
DERZLERDEKİ KÜF NASIL TEMİZLENİR?
Derzlerde oluşan küfü temizlerken sadece lekeleri gidermek yetmiyor aynı zamanda küf sporlarını öldürmek ve bakterilerin çoğalmasını engellemek için derzlerin detaylı bir şekilde dezenfekte edilmesi de gerekiyor. İşte en etkili temizlik yöntemleri:
Temizlik işlemi sırasında kendinizi korumak önem arz ediyor. Eldiven ve maske kullanarak başlamak, zararlı kimyasal maddelerle doğrudan temasınızı engellerken temizlik sırasında gözlere sıçrayabilecek solüsyonlara karşı koruyucu gözlük takmak da faydalı olacaktır. Ayrıca temizlik yaparken banyonun iyi havalandırıldığından emin olun. Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırın, böylece kimyasal maddelerden gelen zararlı buharları solumaktan kaçınabilirsiniz.
1- Klorlu çamaşır suyu solüsyonu
Klorlu çamaşır suyu, hem küf sporlarını öldürmek hem de sabun kalıntılarını temizlemek için etkili çözüm yollarından biridir. Bir sprey şişesine bir kısım çamaşır suyu ve su ekleyin ardından bu solüsyonu küf bulunan derzlere sıkın. 30 dakika kadar bekledikten sonra, sert bir diş fırçası ile bölgeyi iyice ovalayın. Bu işlemlerden sonra son olarak ılık su ile durulayarak işlem tamamlayın eğer sonuç istediğiniz kadar etkili olmadıysa bu işlemi bir kez daha tekrarlayabilirsiniz.
2- Doğal karbonat karışımı
Eğer daha doğal bir seçenek arıyorsanız çamaşır suyu yerine karbonat kullanabilirsiniz. Yarım su bardağı karbonat ile suyu karıştırarak derz aralarına uygulayın. Alternatif olarak, karbonatla bir macun yapabilir ve bu macunu küflü derzlere sürüp 10 dakika bekletebilirsiniz. Tüm bu işlemlerin ardından durulama işlemi ile temizliğinizi tamamlayabilirsiniz.