Şişli Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen 'Sokak Hayvanları Yasası Hakkında Stratejik Eylem ve Risk Azaltma Planı Çalıştayı'na Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, İBB Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Fevzi Karaağaç, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkez Sözcüsü Bahtiyar Güner, Marmara Belediyeler Birliği Kentsel Politika Uzmanı Büşra İnce ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
"KRİZLERE ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"
Çalıştayın açılışında konuşan Resul Emrah Şahan, TBMM’den geçen Sokak Hayvanları Yasası’na ilişkin, başta CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere belediye başkanlarıyla birlikte çok net bir tutum aldıklarını hatırlattı. Konunun ortak akılla ele alınması gerektiğine vurgu yapan Şahan, şunları söyledi:
* "Türkiye çok uzun süredir bu tip konularla ilgili ortak akıldan, konunun kendi aktörlerini masaya çağırarak konuşmaktan yoksun bir yönetim anlayışının bedelini ödüyor her alanda. Yine bir krizle karşı karşıyayız. Belediyelerimize çok görev düşüyor. Sistemin toplumda yarattığı yaralara, krize çözüm üretmek zorundayız. Buralardan çıkacak; bilim insanlarının, hocalarımızın, odaların, can dostlarımızı sevenlerin, bizlerin yaratacağı ortak strateji uygulayacağım reçetedir. Türkiye’de kurumların çöktüğü, kurumların çökertildiği, kurumsal aklın çökertildiği bir dönemi yaşıyoruz. Hep beraber el birliğiyle, aklıselim bir şekilde ayağa kaldırmak zorundayız. En büyük sınavımız, sosyal demokrat belediyelerin, bugün iktidarda olan Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerinin en büyük sınavı bu. O nedenle bu masalar çok önemli."
"TOPLA, AŞILA, KISIRLAŞTIR, İŞARETLE VE GERİ BIRAK"
Çalıştayda konuşan İBB Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Fevzi Karaağaç ise şunları söyledi:
* "Yerel yönetimlerin tamamı aynı torbaya doldurulmaya çalışılıyor. Esasında, bu konuda gerçekten çok iyi hizmet veren belediyeler mevcut. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde, sokak hayvanları popülasyon yönetiminin iyi olduğunu görüyoruz. Yasal düzenlemeyle birlikte geriye doğru baktığınız zaman bu kentlerin daha çok cezalandırıldığını göreceğiz. Halbuki hiçbir hizmet yapmamış, girişimde bulunmamış ilçe ve beldelere 2028’e kadar zaman tanınmış olacak. İBB olarak kanun çerçevesinde; ‘topla, aşıla, kısırlaştır, işaretle ve geri bırak’ ekseninde çalışmalarımızı yürütüyorduk. Bu alanda İstanbul’da, 6 tane büyük, geçici hayvan bakımevimiz var.
* Bir tane de ayakta tedavinin olduğu, Fatih’te bir Aşılama ve Tedavi Merkezimiz mevcut. Bahsedilen merkezlerde, 950 dönüme yakın bir alanda hizmet yürütüyoruz. İBB ve ilçe belediyelerinin sahipsiz hayvan barındırma kapasitelerini arttırması lazım. Arsa tahsislerinde çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Maalesef çok uzun sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 yıl süren arsa tahsisleri ve bürokratik engeller, gerçekten süreçleri çok uzatıyor. Bunlarla ilgili özellikle bakanlığın kolaylaştırıcı olması gerektiğini düşünüyoruz."