Normalde soluk ve kokusuz olan öd ağacı, Phialophora Parasitica adındaki bir mantarla enfekte olduğunda, aloe adı verilen koyu renkli, aromatik bir reçine salgılamaya başlar. Bu reçine, ağaç odununun içine işleyerek Agarwood adı verilen değerli bir maddeye dönüşür. Bu madde, kozmetik ve parfüm endüstrisinin olmazsa olmazı olan Oud (Ud) kokusunun hammaddesidir. Ancak Aquilaria ağaçlarının yalnızca yüzde 2'si doğal yolla bu enfeksiyonu aldığından, Agarwood oldukça nadir ve pahalı bir üründür.
FİYATI DUDAK UÇUKLARIYOR
Agarwood, özellikle tütsü ve parfüm yapımında kullanılır. Sıcak ve mistik aromasıyla bilinen Oud kokusu, lüks parfümler için vazgeçilmezdir. Uzmanlar, Agarwood'u "sıvı altın" olarak tanımlıyor, çünkü fiyatı 100 bin dolara (yaklaşık 3.5 milyon TL) kadar çıkabiliyor.
AĞAÇLARIN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Aquilaria ağaçlarına olan yoğun talep, bu ağaç türünü tehlike altına sokmuş durumda. İnsan müdahalesiyle mantar enjekte edilerek Agarwood üretimi artırılmaya çalışılsa da, bu yöntem sınırlı başarı sağlıyor. Bilim insanları, son 150 yılda Aquilaria ağaçlarının popülasyonunun yüzde 80 oranında azaldığını belirtiyor.
PAZARIN GELECEĞİ
Agarwood'un lüks tüketimdeki önemi arttıkça talebi de yükseliyor. 2029 yılına kadar Agarwood pazarının 64 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak bu değerli reçineyi bulmak giderek zorlaştıkça, fiyatların daha da artacağı tahmin ediliyor.