Skandaldan skandala koşan dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre'nin direktörü Laurence des Cars, istifa etti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Des Cars'ın istifasını Salı günü onayladı.

Des Cars geçen yıl müzede gerçekleşen ve Napolyon'un mücevherkerinin çalındığı soygunundan bu yana yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

Müze on yıldır süregelen büyük ölçekli bilet sahtekarlığı şüphesi ve eserlere zarar veren sel baskınları gibi pek çok sorunla gündeme geldi.

Macron'un ofisiden yapılan açıklamada, "bu istifa dünyanın en büyük müzesinin güvenlik güncellemelerini ve modernizasyonunu içeren büyük projeleri yürütmek için yetkin ve güçlü bir yeni ivmeye ihtiyaç duyduğu bir dönemde sorumlu bir eylemdir" ifadeleri kullanıldı.

2. İSTİFASI KABUL EDİLDİ

2021 yılında müze dünyasının en prestijli görevlerinden birine getirilen Des Cars, soygunun yaşandığı gün de istifasını sunmuştu. Kültür Bakanı Rachida Dati o süreçte bu talebi geri çevirmişti.

Yılda 9 milyon ziyaretçi ağırlayan dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi 19 Ekim'de güpegündüz gerçekleşen soygunun etkisinden kurtulamadı.

Soyguncular sabah saatlerinde bir kamyona monte edilmiş vinç ve disk testereler kullanarak paha biçilemez kraliyet mücevherlerini ele geçirdi. Fransa kraliçelerine ait 102 milyon dolar değerindeki bu parçalar hala bulunamadı.

Des Cars müze dışındaki güvenlik kamerası yetersizliğini ve güvenlikteki diğer zayıf noktaları geçen yıl itiraf etmişti.

Fransa'nın tarihi anıtlar baş mimarı Avrupa'daki pek çok müzenin benzer yapısal güvenlik açıkları barındırdığını belirtti.

Müze yönetimi şimdi çalınan eserleri geri getirmeye çalışırken bir yandan da kapsamlı güvenlik reformlarına odaklanıyor.