Wheeldon Brothers uzmanları, soğanın buzdolabındaki soğuk ve nemli havayı hızla emdiğini belirtiyor. Bu durum soğanın kısa sürede yumuşamasına, çürümesine ve filizlenmesine yol açıyor. Uzmanlar bu konuda, "Bütün haldeki soğanı buzdolabına koymak doğru bir yöntem değil. Soğan serin, kuru ve hava akışı olan bir ortamı sever." diyerek net konuşuyor.
Önceden kesilmiş ya da soyulmuş soğanlar buzdolabında saklanmalı fakat bütün ve kesilmemiş soğanların buzdolabında tutulması kesinlikle önerilmiyor. Tipik buzdolabı çekmecelerindeki yüksek nem, hava sirkülasyonunun olmayışı ve kapalı ortam, soğanın bozulmasını hızlandırıyor.
SEBZE ÇEKMECESİNE KOYMAYIN
Uzmanlara göre insanların en sık yaptığı hata, soğanı sebzelik bölümünde saklamak. Bu alan yüksek neme sahip olduğu için soğan için ideal değil. Çünkü soğanlar kuru havaya ihtiyaç duyar . Sebzelikler ise nemli ortamlardır. Bu da çürümeyi ve küf oluşumunu tetikler.
SOĞANLARIN UZUN SÜRE TAZE KALMASINI İÇİN YAPMANIZ GEREKEN
Uzmanlar, uzun süreli saklama için soğanların karanlık, kuru ve iyi havalandırılan bir alanda tutulması gerektiğini söylüyor. Kiler, depo, serin bir oda hatta garaj bu iş için uygun olabilir.
İyi hava akışı kritik önem taşıyor. Bu nedenle file veya delikli torbalar kullanılmalı. Bu yöntem:
Nem birikimini önlüyor
Soğanın “nefes almasını” sağlıyor
Doğru şartlarda soğanların 6 aya kadar taze kalmasını mümkün kılıyor
Ayrıca soğanların güneş ışığından uzak tutulması gerektiği özellikle vurgulanıyor.
Kısa süreli kullanım için soğanların tezgâhta durması sorun yaratmaz; ancak daha uzun saklama için doğru ortam şart.
ASLA PATATESLE BİRLİKTE SAKLAMAYIN
Depolama uzmanları, soğan ve patatesin yan yana konulması gerektiği yönündeki yanlış bilgiyi de düzelterek, “Soğan ve patates birbirinin bozulmasını hızlandıran gazlar salgılar. Bu nedenle aynı yerde tutulmamaları gerekir.” diyor.
Böylelikle hem tasarruf hem gıda israfı sağlanacak.