Nokia üreticileri çocukların dijital detoks yapmasına yardımcı olmak için 99 Sterlin değerinde (4 bin 500 lira) 'tuğla' telefonunu piyasaya sürdü. Özellikle çocukların dikkatine çekecek pembe renkli telefon aslında bir Barbie tasarımı. Cep telefonlarının kullanımının yaygınlaştığı 90'lı yıllarda en çok tercih edilen modellere atfen tasarlanan ürünle internet erişimi olmadan yalnızca arama ve mesajlaşma sağlanıyor. 

The Telegraph'tan Charles Hymas, Barbie kapaklı telefonun, çocuklara çevrimiçi dünyadan uzaklaşma şansı sunduğunu aktarırken ürünün tek amacının çocukları dijital dünyadan uzak tutmak olduğunu aktarıyor. 

KAPAKLAR, ÇIKARTMALAR, KRİSTALLER

Human Mobile Devices (HMD) tarafından üretilen kapaklı telefon, dijital sağlık ipuçları ve değiştirilebilir kapaklarıyla piyasaya sürüldü. Ayrıca telefonun basit bir de kamerası var. 

Mattel ile ortaklaşa tasarlanan bu telefon, kullanıcıların telefonlarını tamamen özelleştirmelerine olanak tanıyan bir dizi yapışkan kristal ve "retro" Barbie çıkartması içeriyor. Yani tüm bu detaylar kapaklı telefonu satın aldığınızda, özelleştirilebilir kapaklar, çıkartmalar ve kristallerle birlikte geliyor. 

GENÇLER DETOKSA HAZIR

Şirket, konuya ilişkin araştırmaları detaylı bir şekilde inceleyerek şu sonuca ulaştı:

"Giderek daha fazla genç, 90'ların ve 2000'lerin başındaki cep telefonlarını anımsatan daha temel özellikli telefona geçerek akıllı telefonlarından dijital detoks yapmaya açık olmaya başladı."

Bu hareket, İngiltere'nin en büyük mobil ağlarından biri olan EE'nin, ebeveynlerin ilkokul çocuklarına akıllı telefon vermemeleri gerektiği yönündeki yeni rehberliğini takip ediyor.

Nisan ayında, İngiltere'de çevrimiçi güvenlik düzenleyicisi Ofcom, üç ila yedi yaşındaki çocukların dörtte birinin kendi akıllı telefonlarına sahip olduğunu, bunun bir önceki yıla göre beşte bir oranında arttığını tespit etti.

ANNE BABALAR PİŞMAN

Bu sayı 8 ila 11 yaşındaki çocuklarda %59'a ve 12 ila 15 yaşındakilerde ise %95'e yükseldi. HMD için 10 bin ebeveynin katıldığı uluslararası bir anket, ebeveynlerin yarısından fazlasının çocuklarına akıllı telefon verdikleri için pişman olduğunu ortaya koydu.

Ebeveynler bunun ailenin sosyal yapısını zedelediğini, çocukların uykusunu engellediğini, fiziksel egzersizlerini azalttığını ve arkadaşlarıyla sosyalleşme zamanlarını sınırladığını düşünüyor.

HMD'nin pazarlama şefi Lars Silberbauer şunları söyledi: "Hızlı tempolu dijital dünyamızda, çevrimiçi vızıltının asla bitmediğini hissedebilirsiniz. Bu telefon, daha az gezinmek ve daha fazla eğlenmek istediğiniz zamanlarda akıllı telefonunuzu bırakmanızı teşvik ediyor, tüm bunlar gerçek bir kültürel ikon olan Barbie'nin yardımıyla oluyor."

'YÜKLENEN İÇERİKLER KONTROL EDİLMELİ'

İngiltere'de bazı politikacılar, 16 yaşın altındaki çocuklar için akıllı telefonların yasaklanmasını talep etti. Başbakan Keir Starmer yasağı reddetti, ancak çocukların cihazlarında hangi içeriğe erişebilecekleri konusunda daha güçlü kontroller olması gerektiğini öne sürdü.

HMD, akıllı telefonlarla kıyaslandığında erişim ağı arama ve mesajlarla sınırlı olan 'tuşlu' ya da diğer bir ifade ile 'tuğla' telefonların yaygınlaşması için ebeveynlerle birlikte çalışıyor.

Gelecek yıl, ailelerin çocuklarının nerede olduğunu bilmeleri için konum belirleyici gibi özelliklere sahip bir telefon geliştirmek için HMD düğmeye bastı.

Eğer çalışmalar olumlu ilerlerse bu modele çocukların sadece ebeveynleriyle görüntülü bağlantı sağlayabileceği bir tür uygulama daha eklenmesi planlanıyor.

PEKİ EBEVEYNLER ÇOCUKLARININ CEP TELEFONUNDA NASIL UYGULAMALARIN OLMASINI İSTİYOR?

  • % 66'sı Eğitim Uygulaması
  • % 65'i Mesajlaşma Uygulaması 
  • % 60'ı Müzik
  • % 55'i Haritalar ve Navigasyon
  • % 50'si Eğlence
  • % 50'si Görüntülü Arama

özelliklerinin çocuklarının telefonunda olması gerektiğini düşünüyor.