Sağlık yararları en çok araştırılan baharatlardan biri olan acı biber, içinde bulunan kapsaisin maddesi sayesinde vücut sıcaklığını yükseltiyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. 2019 yılında İtalya’da yapılan bir çalışma, haftada dört defa acı biber tüketen bireylerin ölüm riskinin, daha az tüketenlere göre daha düşük olduğunu gösterdi. Ancak Çin’de yapılan başka bir araştırmada da acı biber tüketimiyle daha düşük obezite riski arasında bir bağlantı bulunmasına rağmen, bu besinin fazla tüketiminin zayıf bilişsel fonksiyonlarla ilişkili olduğu ortaya kondu.
BBC'de yer alan habere göre; zerdeçal da sağlığa faydaları olduğuna inanılan baharatlardan. Ancak zerdeçaldaki "kurkumin" molekülünün insan vücudunda biyoyararlanımı düşük olduğundan, laboratuvar ortamında gösterilen anti-kanser özelliklerinin insanlarda aynı etkiyi göstermesi henüz kanıtlanmış değil.
Bir diğer popüler baharat olan zencefilin de sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülüyor. 2023 yılında yapılan bir çalışmada, günlük zencefil takviyesi almanın lupus ve romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklara sahip kişilerde iltihaplanmayı kontrol altına almaya yardımcı olduğu keşfedildi. Ancak zencefilin veya diğer baharatların doğrudan sağlık üzerindeki etkileri genellikle laboratuvar koşullarında yapılan araştırmalarla ortaya konulmuş olsa da bu bulgular her zaman insan vücuduna aynı şekilde yansımıyor.
Diğer yandan, bazı araştırmalar baharatların doğrudan insan sağlığına değil, yediğimiz gıdalar üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Örneğin, bir çalışmada baharat karışımı eklenmiş hamburger tüketiminin, serbest radikal oluşumunu azalttığı ve etin kanserojen etkisini düşürdüğü gözlemlendi. Bu durumda, baharatlar dolaylı yoldan sağlığa katkı sağlayarak yiyeceklerin zararlı etkilerini azaltıyor olabilir.
Baharatların fazla tüketiminin yan etkileri de göz ardı edilmemeli. Özellikle aşırı miktarda acı biber tüketimi bilişsel fonksiyonlarda zayıflamaya yol açabiliyor. Uzmanlar, baharatların potansiyel yararlarından faydalanmak için dengeli tüketim yapılması gerektiğini vurguluyor.
Batı dünyasında "şifalı baharatlar" inancının yeniden popüler hale gelmesiyle birlikte, modern araştırmalar da bu eski inanışları desteklemeye çalışıyor. Ancak, bilimsel kanıtların çoğu, baharatların sağlık üzerindeki etkilerinin zamanla ortaya çıktığını ve kısa sürede koruyucu etki göstermediğini işaret ediyor.