İşe alım şirketinde çalışan genç kadın, şirketin kıyafet kurallarına aykırı şekilde spor ayakkabı giydiği gerekçesiyle uyarıldı. Kendisi gibi spor ayakkabı giyen diğer çalışanların uyarılmadığını ve uyarı esnasında kendisine 'göz devirildiğini' belirten 18 yaşındaki kadın, yöneticisine şu maili gönderdi:

"Bugün spor ayakkabı giydiğim için uyarıldım. Bu kuralı bilmediğim için özür diledim ancak fark ettim ki bugün başka spor ayakkabı giyenler de var ve onlar benim gibi uyarılmadı."

GENÇ KADIN İŞİ MAHKEMEYE TAŞIDI

Maille birlikte operasyon müdürüne taşınmasının ardından "Profesyonel bir çalışan olarak kıyafet kuralına uyulmasının zorunlu olduğu" söylendi ve genç kadın, çalışma ortamında sürekli gözlem altında tutulduğunu ve bu durumun işini zorlaştırdığını belirtti.

İngiltere'de Maximus UK Services adlı işe alım şirketinde çalışan Elizabeth Benassi, işyerinin en genç çalışanı olduğu için kendisini dışlanmış ve mikro yönetim altında hissettiğini de söyledi. Şirket, Benassi'yi kıyafet kuralına uymadığı ve performans endişeleri sebepleriyle üç aylık deneme sürecinde çıkardığını iddia etti. Ancak genç kadın, işi mahkemeye taşımaya karar verdi.

"HATA BULMA ARZUSU" BELİRLENDİ

Mahkeme, yönetimin genç kadını haksız yere hedef aldığını ve işten çıkarmasının ardında "hata bulma arzusu" olduğunu belirtti.
Hakim eoin Fowell kararında, Benassi'nin çalışma ortamının düşmanca bir hal aldığını ve işten çıkarılma sürecinin "adil olmadığını" ifade etti. Şirketin savunmasında, spor ayakkabı giyen diğer bir çalışanın "ayak ağrısı nedeniyle özel izin aldığı" belirtilse de bu durumun o dönemki yazışmalarda geçmediğine dikkat çekildi.

Sonuç olarak Benassi'nin mağduriyet iddiaları kabul edilerek kendisine toplamda 29 bin 187 sterlin (yaklaşık 1.3 milyon TL) ödenmesine hükmedildi. Spor ayakkabı mağduriyetiyle başlayan süreçte edindiği tazminat geliri, Benassi'nin yaklaşık 6-7 aylık gelirine tekabül etti...