Her gün artan fiyatlara karşı direnmeye çalışan vatandaşın market alışverişlerinde kendisine sorduğu "ne stoklasam?" sorusuna beslenme uzmanlarından net bir yanıt geldi. Sertifikalı diyetisyen ve doktor Katie Drakeford, yıllardır süren mesleki deneyimine dayanarak mutfakta asla vazgeçemediği tek ürünün konserve bakliyat olduğunu söyledi.

Drakeford'a göre konserve bakliyatlar özellikle zamanı kısıtlı olanlar için hayat kurtarıcı. Çünkü bakliyatlar; lif, bitkisel protein ve temel mineraller açısından son derece zengin. Kalp sağlığını destekliyor, sindirimi düzenliyor ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Kuru bakliyatların çoğu kişi için caydırıcı olan, saatler süren ıslatma ve pişirme sürecine karşı da konserve bakliyatlar devreye giriyor.

DİYETİSYENİN ÖNERDİĞİ "ALTIN" KONSERVELER

Katie Drakeford, özellikle şu bakliyatların stoklanmasını öneriyor:

Nohut:

Yarım bardak nohutta yaklaşık 7 gram protein, 6 gram lif ve yalnızca 137 kalori bulunuyor. Aynı zamanda metabolizma için önemli bir mineral olan manganez açısından da zengin.

Mercimek:

Yarım bardak pişmiş mercimek 115 kalori, 9 gram protein ve 8 gram lif içeriyor. Ayrıca demir kaynağı olmasıyla öne çıkıyor.

Siyah fasulye:

Yarım bardak siyah fasulye yaklaşık 100 kalori, 7 gram protein, 6 gram lif ve folik asit içeriyor. Özellikle Latin mutfağına ait tariflerde sık kullanılıyor ama oldukça çok yönlü.

KONSERVE BAKLİYATLA NE YAPILIR?

Uzmanlara göre konserve bakliyat yalnızca "acil durum yemeği" değil, mutfağın yıldız malzemelerinden biri:

- Salatalara ekleyerek protein ve lif oranını artırabilirsiniz,

- Çorba ve sebze yemeklerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz,

- Et yerine bitkisel protein olarak değerlendirebilirsiniz

- Fasulye ya da nohutla sürülebilir ezmeler hazırlayabilirsiniz,

- Mantar, krema ya da domates sosuyla birleştirebilirsiniz,

- Kahvaltıda omletin ya da yulafın içine bile eklenebilir.