Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, piyasada "mekanik kıyma" adı altında satılan ve tavuk etinden yapılan ürünler hakkında uyarılarda bulundu. Yardımcı, bu tür kıyma ürünlerinin genellikle soya fasulyesi ile karıştırılarak satıldığını ve tavuk kemiği, kırıntılar ve taşlık gibi maddelerden yapıldığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği denetimlerde, kırmızı et ürünlerinde kanatlı eti kullanımının arttığına dikkat çeken Yardımcı, köfte, kebap, sucuk, pide ve lahmacun gibi et ürünlerinde tavuk eti kullanıldığını ifade etti. Mekanik ayrılmış kanatlı eti kullanmanın yasak olmasına rağmen bazı işletmelerin maliyetleri düşürmek amacıyla bu yöntemi tercih ettiğini vurguladı.

Yardımcı, tavuk, hindi derisi ve kemik gibi parçaların çeşitli makinelerle kıymaya dönüştürüldüğünü, bu durumun bazı işletmeler tarafından maliyet düşürmek için kullanıldığını anlattı. “Kasaptan alınan kıymadan korkmayın,” diyen Yardımcı, tüketicilere hazır kıyma almaktan kaçınmalarını önerdi.

“Kasap esnafı mekanik kıyma kullanamaz. Maliyeti düşürmek için kıymada hileye gerek yok. Tüketiciler, eti görerek kasaplardan kıyma alsın. Hazır kıyma ürünlerinin üretim izinleri dahi olsa bu ürünlerin satışı yasaklanmalıdır. Bazı işletmeler fazla kıyma kullanarak maliyetleri düşürmeye çalışıyor, ancak bu durum kaliteden ödün vermektedir,” diye ekledi. Yardımcı, bu tür uygulamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.