Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren ülkesini terk eden Suriyeliler, sınır komşusu Hatay ve ilçelerinde yoğunluk oluşturdu. Resmi rakamlara göre 60 bin Suriyelinin göç ettiği Reyhanlı ilçesinin nüfusu 115 bine ulaştı. Yoğun talep nedeniyle emlak fiyatları ve kiralar ikiye katlandı. Ortalama kira bedeli aylık 20 bin, ev fiyatları da 2 milyon liraya ulaştı. 8 Aralık'ta Esad rejimini yıkmasıyla tersine göç başladı. Ev ve iş yerlerini boşaltan Suriyeliler bu defa da fiyatların düşmesine neden oldu.
Emlakçılık da yapan Yeni Mahalle Muhtarı Sedat Sakin, 15-20 bin lira bandındaki kira fiyatlarının 10 bin liraya kadar düştüğünü söyledi. Sakin, "Savaştan sonra ev sahipleri aylık 10 bin liraya kiraya vermiyordu. Şimdi Suriyeliler ülkelerine gitmeye, evlerini ve iş yerlerini devretmeye başladı. Herkes yavaş yavaş Reyhanlı'yı terk ediyor. 2 milyon liraya satılan evler şimdilerde 1 milyon 500 bin liraya kadar düştü. Daha önce 2 milyon liraya aldığı evi aynı fiyata satmaya razı olanlar var ama müşteri yok" diye konuştu.
'KİRACI BULAMAZ HALE GELDİK'
Emlakçı Mustafa Saçar, "Daha önce kiracılara ev bulamazken şimdi kiracı bulamaz hale geldik" dedi.
Suriyelilerden boşalan evlerini kirayı vermek için emlakçıları dolaşan Yakup Göksu da fiyatların yarı yarına düştüğünü ancak kiracı bulamadığını söyledi.
Suriyelilerin, 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesinin ardından geri dönüşü, Türkiye'deki konut piyasası üzerinde önemli etkiler yaratabilir.
FİYATLARIN DENGELENMESİNE YARDIMCI OLABİLİR
Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyeli göçmen bulunuyor ve bunların yaklaşık 600 bininin kiralık konutlarda yaşadığı tahmin ediliyor, bu sayıların yarısı ise İstanbul'da yer alıyor.
Uzmanlar, Suriyelilerin geri dönüşünün kira fiyatları üzerinde olumlu bir etkisi olacağını belirtiyor. Kiralık konutlarda arz ve talep dengesizlikleri nedeniyle fiyatlar artarken, Suriyelilerin boşaltacağı evlerin konut arzını artırarak fiyatların dengelenmesine yardımcı olacağı ifade ediliyor.
Bu artan konut arzıyla birlikte, kiralık fiyatlarındaki dengeleme sürecinin hızlanacağı öngörülüyor. Ayrıca, kiralamalar için genellikle ağır şartlar talep eden ev sahiplerinin, artan arz nedeniyle daha esnek olabileceği ve kiralamadaki koşullarını gözden geçirebileceği vurgulanıyor.