Kalsiyum denildiğinde aklımıza genellikle süt gelir fakat geleneksel Asya tıbbında uzun yıllardır kullanılan bir içecek bu düşünceyi tamamen değiştirme potansiyeline sahip. İspanya'da da yetişen Morus nigra yani kara dut bitkisinin yapraklarından yapılan çay, kalsiyum alımını artırmak isteyenler için mükemmel bir alternatif. 

Morus nigra yapraklarından yapılan bu çay, kalsiyumun en bilinen kaynaklarından çok daha fazla kalsiyum içeriyor. Bir bardak süt, günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılamada yardımcı olabilirken aynı miktarda kara dut çayı 22 kat daha fazla kalsiyum sağlayarak bu konuda çok daha etkili bir seçenek sunuyor.

Bu çayın faydaları sadece kalsiyumla sınırlı değil, bu çay kan şekeri seviyelerini düzenlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidanları sayesinde daha sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Öte yandan iltihap önleyici özelliği de var. 

Japonya Sağlık Bakanlığı, Morus nigra çayının osteoporoz gibi kemik erimesi hastalıkları üzerinde süt ürünlerine göre daha fazla fayda sağladığını belirten bir çalışma yürütmüştü. Bu çay genel sağlık için de oldukça güçlü bir içecek.

NASIL HAZIRLANIR? 

Bu çayın hazırlanması da oldukça basit. Bir veya iki yemek kaşığı kurutulmuş dut yaprağını alın, yarım litre suyu kaynatın ve yaprakları ekleyin. 5-10 dakika demledikten sonra çayı süzün ve servise hazır. Süt ve kefir gibi geleneksel içeceklerin ötesinde, kalsiyum alımını artırmak isteyenler için sağlıklı bir alternatif sunuyor.