ekmez, 7'den 70'e herkesin severek tükettiği sağlık açısından da faydalı bir besindir fakat zamanla  kavanoz içinde katılaşarak dibe çöker ve eski akışkanlığını kaybedebilir. Özellikle soğuk algınlığı veya halsizlik gibi dönemlerde şifa kaynağı olan pekmezi yeniden kullanabilir hale getirmek bazı basit yöntemler var.  Kavanozun dibinde kalan pekmezi çözmek için birkaç basit yöntem bulunuyor. İşte o yöntemler: 

Sıcak Su Yöntemi:

Kavanozun kapağını açın ve kavanozu ters çevirin. Bir tencereye sıcak su kaynatın. Kavanozu tencereye yerleştirin, suyun sadece kavanozun alt kısmına gelmesini sağlayın. Kavanoz 5-10 dakika kadar ılık suyun içinde bekledikten sonra pekmezin daha sıvı hale gelmesi gerekir. Kavanozdan pekmezi kolayca dökebileceksiniz.

Mikrodalga yöntemi:

Pekmezin olduğu kavanozu açın ve bir kaba dökün. Mikrodalgada birkaç saniye ısıtarak pekmezi yumuşatabilirsiniz. Ancak mikrodalgada ısıtırken dikkatli olun, çünkü pekmez hızlıca çok sıcak olabilir.

Sıcak su ve karıştırma yöntemi:

Kavanozun dibindeki pekmezi çözmek için bir çay kaşığı veya spatula ile karıştırarak ılık su ekleyebilirsiniz.
Karıştırarak pekmezin sıvılaşmasını sağlayabilir böylece daha kolay dökülmesini sağlarsınız.

Kavanozu sıcak suda bekletme:

Kavanozun dibindeki pekmezi çözmek için kavanozu bir süre sıcak su dolu bir kapta bekletebilirsiniz.
Bu işlem, pekmezin yoğunluğunun azalmasına ve kolayca akmasına yardımcı olurken, pekmezi kolayca çözebilir ve son damlasına kadar kullanabilirsiniz.