Yıllardır sağlıklı diye kullandığımız tahta kaşıkların aslında bilmediğimiz pek çok zararı da varmış. Tahta kaşıkların genellikle zararları hijyen, kimyasal ve çevresel faktörlerden kaynaklı. İşte sizin de bilmediğiniz tahta kaşıklar hakkında ilginç detaylar...

Kullandığınız tahta kaşığın ham maddesi önemli bir detay. Kaşığın yapıldığı ağacın, yetiştiği topraktan kurşun veya arsenik gibi ağır metaller emmiş olabilir. Bu kimyasallar uzun vadede toksik etkilere yol açabilir. 

Hangi ağaçtan yapıldığına bakın!

Ceviz gibi bazı ağaç türlerinden yapılan kaşıklar doğal alerjenler içerebiliyor. Özellikle hassas bireylerde bu kaşıntı hatta daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bundan dolayı tahta kaşığın hangi ağaçtan üretildiğini bilmeniz sizin için risk oranını aza indirgeyecektir.

Zararlı bakteriler üretiyor

Tahta kaşıkların gözenekli yapısı, nemi ve yemek artıklarını içine çekebilir. Bu durum, Salmonella ve Listeria gibi zararlı bakterilerin üremesine neden olabilir. Özellikle çiğ et ya da balıkla temas eden kaşıklar, bu riski daha da artırır. Çözüm ise tahta kaşıkları çiğ gıdalarda kullanmaktan kaçının ve iyice kurutmayı ihmal etmeyin.

Tahta kaşıklarınızı temizlemek için kullanılan bazı deterjanlar, gözenekli ahşaba mikroplastiklerin yerleştirir. Bu zararlı parçacıklar yemeklere karışabilir ve vücutta birikerek hormonal dengesizliklere yol açabilir. Doğal sabunlar ve iyi durulama bu riskin önüne geçebilirsiniz.

Tahta kaşıklar zamanla aşınabilir, çatlayabilir veya kıymıklar oluşabilir. Bu kıymıklar, fark etmeden yediğiniz yemeklerle birlikte sindirim sisteminize zarar verebilir.  Bunun çözümü ise eskiyen kaşıkları atmak olacaktır.