Yapılan yeni bir araştırma, modern insanın soyu tükenmiş akrabalarından biri olan Homo naledi türünün, yaklaşık 250 bin yıl önce ölülerini gömdüğünü ve mağara duvarlarına anlamlı kazılar yaptığına dair şaşırtan bulgular ortaya koydu. Bu keşif sadece Neandertaller ve modern insanlar gibi daha büyük beyinlere sahip türlerin bu tür karmaşık davranışları sergileyebileceği teorisini sorguluyor. Homo naledi türünün beyinleri, modern insanların beyinlerinin üçte biri büyüklüğünde olsa da bu yeni bulgular, tarihsel bakış açılarını değiştirme potansiyeli taşıyor.

250 SAYFALIK KANIT SUNULDU 

2023 yılında eLife dergisinde yayımlanan araştırma, bilim insanları tarafından "dönüm noktası niteliğinde bir bulgu" olarak nitelendirildi. Çalışma, Homo naledi türünün, günümüz insanlarının ve Neandertallerin gösterdiği kültürel ve sosyal davranışları sergileyebilecek kapasiteye sahip olduğunu gösteriyor. Ancak 28 martta yayımlanan yeni gözden geçirilmiş çalışmada, araştırmacılar Homo naledinin ölülerini kasıtlı olarak gömdüğüne dair 250 sayfalık kanıt sundu. 

GÖMME RİTÜELİNE DAİR BİR İŞARET OLARAK GÖRÜLÜYOR 

Homo naledi türüne ait kalıntılar, ilk kez 2013 yılında Güney Afrika'daki Rising Star mağara sisteminde keşfedildi. O zamandan beri bu geniş mağara sisteminin farklı bölgelerinden 1500'den fazla kemik bulundu. İskeletler, türün yaklaşık 1 buçuk metre boyunda, 45 kilogram ağırlığında ve küçük ama karmaşık beyinlere sahip olduğunu gösteriyor.

2017 yılında yapılan ilk araştırmalarda, Homo naledi’nin ölülerini bilinçli olarak mağara içinde gömdüğü ve bu gömülerle ilişkili anlamlı taş işaretleri yaptığı öne sürülmüştü. Araştırmacı ekip bu iddialarını, mağara içinde yapılan kazılarla destekledi. Araştırmalar, mağara tabanında, ölülerin gömülmesiyle tutarlı şekilde kapatılmış ve çürümüş etli bedenlerin izlerini gösteren çukurların bulunduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda bazı mezarlarda taş eserlerin bulunduğu ve bu eserlerin gömme ritüellerine dair bir işaret olabileceği düşünülüyor.