Ekonomik koşullar ve yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye'de en sık tercih edilen protein kaynağı beyaz et olmakta.
Kırmızı ete kıyasla daha uygun olması ve çok sayıda alternatif yemekte kullanılabiliyor olması nedeniyle yoğun ilgi gösterilen beyaz etler ise çeşitlerine göre büyük farklılıklar içerebiliyor. Bu nedenle et satın almak için kasaplara uğrayan milyonlarca vatandaş, tercihini hem en lezzetli hem de en sağlıklı beyaz etlerden yana yapmak istiyor.
EN SAĞLIKLI BEYAZ ET SEÇİLDİ
Litvanya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (LSMU) Tıp Fakültesi tarafından yayınlanan çalışmada, beyaz et türleri sağlığa faydaları bakımından sıralandı. Araştırmaya ayrıca dana, koyun ve kuzu gibi popüler kırmızı et çeşitleri de dahil edilirken, insan sağlığı için en ideal besin tavşan eti seçildi.
Türkiye'de kültürel faktörler nedeniyle çok nadir tüketilen tavşan eti, araştırma ekibine göre insan vücudu için en ideal protein kaynakları arasında yer alıyor. Tavşanlar, kas dokusu oluşturmak için gereken yağsız protein kaynağı olmalarının yanı sıra vücuda alınan bu proteinin de yüksek oranda sindirilebilmesine imkan tanıyor.
Sonuçlara göre daha az yağ ve karbonhidrat bulunduran tavşan eti, kalori alımına dikkat edenler için sağlıklı bir yiyecek olarak öne çıkıyor. Protein yapısının yanı sıra tavşan eti, bağırsakların düzgün çalışmasını destekleyen vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengin. Tavşan eti, içeriğindeki demir, fosfor ve magnezyum nedeniyle kemikleri, dişleri ve tırnakları güçlendirirken, kan basıncını ve vücuttaki sıvı seviyelerini düzenlemeye yardımcı olmakta.
TAVŞAN ETİ YEMEK HARAM MI?
Türkiye'de tavşan eti tüketimi tercih edilmezken, birçok insan bu durumu dini sebeplerle açıklamakta. Bunu karşın bilinenin aksine İslamiyet inancında tavşan tüketimini kısıtlayan herhangi bir ibare yer almamakta. Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamada etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanları sıralamış ve söz konusu listede tavşanlara da yer vermişti.