Mutfağa girerken masum görünen bir alışkanlık, ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Uzmanlara göre tavuğun taze olması tek başına yeterli değil. Pişirme öncesinde yapılan küçük ama yaygın bir hata, bakterilerin mutfağın her köşesine yayılmasına ve fark edilmeden zehirlenmeye neden olabiliyor.

PİŞMEDEN ÖNCE YAPILAN EN TEHLİKELİ HATA

Birçok kişi tavuğu pişirmeden önce musluğun altında yıkamayı alışkanlık haline getirmiş durumda. Oysa uzmanlara göre bu işlem, tavuğun üzerindeki zararlı bakterileri yok etmek yerine tam tersine etrafa yayıyor.

Yıkama sırasında sıçrayan su damlaları ve çiğ tavuk parçacıkları; tezgâh, lavabo, musluk, kesme tahtası ve hatta mutfakta bulunan diğer yiyeceklerin üzerine bulaşabiliyor.

GÖZLE GÖRÜLMEYEN TEHLİKE: BAKTERİLER

Çiğ tavukta en sık rastlanan bakteriler arasında Salmonella ve Campylobacter bulunuyor. Bu bakteriler çıplak gözle görülmüyor ancak çok küçük miktarlarda bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Uzmanlar, yıkama sırasında etrafa saçılan bakterilerin mutfak yüzeylerinde saatlerce, hatta bazı durumlarda günlerce canlı kalabildiğine dikkat çekiyor.

BİR DAMLA SU YETERLİ OLABİLİYOR

Araştırmalara göre çiğ tavuk yıkanırken sıçrayan mikroskobik su damlacıkları, bir metreden fazla alana yayılabiliyor. Bu damlalar; ekmek, sebze, meyve gibi çiğ tüketilen gıdalarla temas ettiğinde risk katlanıyor.

Yani tavuğu pişirirken doğru şekilde pişirmiş olsanız bile, öncesinde yapılan bu hata zehirlenmeye davetiye çıkarabiliyor.

“YIKAMAK TEMİZLER” DÜŞÜNCESİ YANLIŞ

Uzmanlara göre çiğ tavuğu yıkamak, hijyen sağlamıyor. Çünkü bakteriler yalnızca yüksek ısıyla pişirme sırasında yok oluyor. Musluk suyuyla yapılan yıkama, bakterileri öldürmediği gibi mutfağa yayıyor.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ SAATLER SONRA ORTAYA ÇIKIYOR

Salmonella ve benzeri bakterilerin neden olduğu zehirlenmeler genellikle 6 ila 48 saat içinde ortaya çıkıyor. Mide bulantısı, kusma, ishal, ateş ve karın ağrısı en yaygın belirtiler arasında yer alıyor.

Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için bu durum hayati risk oluşturabiliyor.

KÜÇÜK BİR HATA, BÜYÜK BİR RİSK

Uzmanlar, “Tavuk tazeydi” düşüncesinin güvenli olmadığı konusunda uyarıyor. Asıl tehlike, pişirme öncesi yapılan yanlışlarda gizli. Mutfakta fark edilmeden yapılan bu hata, sağlıklı bir yemeği kısa sürede zehir kaynağına dönüştürebiliyor.