Kışın hastalıklara karşı koruma kalkanı sağlayan Solyanka çorbası, başta Rusya olmak üzere Doğur Avrupa'nın da en popüler çorbalarından biri. Kemik suyuyla yapılan Solyanka, hem doyurucu hem de koruyucu etkiye sahip. Rusların yaz-kış tükettiği bu çorbanın yapımı oldukça kolay ve herkesin damak tadına uygun. 

Solyanka çorbası, 3 farklı versiyonda yapılabiliyor. İsteyen dana eti isteyen balık isteyense mantarla bu çorbayı kendine uygun yapabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren Solyanka, sindirim sistemini de hızlandırıyor. Hem tadı hem faydasıyla sizin de mutfağınızdan eksik olmayacak. 

SOLYANKA ÇORBASININ TARİFİ

Etli solyanka yapmak istiyorsanız et yerine; Dana eti, tavuk eti, ciğer ya da sosis kullanabilirsiniz. Salatalık olarak normal salatalık ya da turşu salatalığı tercih edebilirsiniz. Soğan, domates salçası, patates, çekirdeğinden ayrılmış zeytin, defne yaprağı, kakule, yenibahar, maydanoz ve dereotuyla solyana çorbanızı hazırlayabilirsiniz. Tüm malzemeler tencerede et suyunda pişirilir. 

Mantarlı solyanka içinse, lahana, domates ve salatalık turşusunu biraz tuzlu su ile beraber tereyağında renk değiştirene kadar kavurun. Daha sonra mantar, soğan ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyeceksiniz. Son olarak da galeta ununu ekleyip kısık ateşte pişireceksiniz.

Balıklı solyanka yaparken de somon balığı ya da alabalığı tuzlamaya ve tütsülemeye dikkat edin. 

SOLYANKA ÇORBASININ FAYDALARI

Köylü çorbası olarak bilinen Solyanka çorbasının çok sayıda faydası bulunuyor.

Yapımında kullanılan et ve mantar protein desteği sağlar ve bu da bağışıklık sistemini korur.  

Zeytin ve lahana sindirim sistemini güçlendirir. Sıcak servis edildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve mideyi rahatladır. 

İçinde bulunan sebzeler vitamin ve mineral deposudur. A,C, K gibi vitaminlerle doludur. Bu da cilt ve vücut sağlığı için önemli bir direnç sağlar.  

Tokluk hissi veren solyanka aynı zaman ruh haline de iyi gelmekte. Stres seviyesini düşürdüğü söyleniyor.