Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden kuru fasulye her ne kadar lezzetiyle sofraları şenlendirse de birçok kişi için yemek sonrası yaşanan gaz problemi rahatsız edici olabilir. Ancak bu soruna oldukça basit ve doğal bir çözüm bulunmuş durumda. Üstelik tek yapmanız gereken, pişirme sırasında tencereye bir tutam baharat eklemek.
GAZIN SEBEBİ FASULYENİN YAPISINDA SAKLI
Kuru fasulyenin gaz yapmasının temel nedeni, içerdiği oligosakkarit adı verilen kompleks karbonhidratlardır. Bu bileşenler, ince bağırsakta sindirilemeyip kalın bağırsağa geçtiklerinde bakteriler tarafından fermente edilir ve bu da şişkinliğe ve gaz oluşumuna yol açar.
TENCEREYE BİR TUTAM EKLEYİN
Uzmanların önerisine göre, kuru fasulye pişirirken tencereye yaklaşık bir tatlı kaşığı kimyon eklemek, gaz sorununu önemli ölçüde azaltıyor. Kimyon, sindirimi kolaylaştıran ve gaz oluşumunu önleyen doğal bileşenler içeriyor. Bu sayede, yemeğin ardından rahatsızlık yaşamadan kuru fasulye keyfi mümkün hale geliyor.
NASIL UYGULANIR?
Fasulyeyi bir gece önceden suda bekletin ve haşlama suyunu dökün. Pişirme aşamasında tencereye fasulye, diğer malzemeler ve bir tutam kimyon ekleyin. Toz ya da tane kimyon kullanabilirsiniz. Yemeği normal şekilde pişirin.