Hayvanların beslenme şekli ve yetiştirildiği ortam tereyağının rengini de belirliyor. Doğal bir ortamda otlayan hayvanların sütünden elde edilen tereyağı genelde sarı renkte olur. Nedeni ise yeşil otlarda bulunan karotenoidlerin süte geçmesinden kaynaklı. Bu da tereyağına doğal bir renk katar.
Hayvanların kuru yemle beslenmesi sonucu ise tereyağının rengi beyaz olur. Bu da tereyağının kalitesi hakkında fikir verse bile aslında doğru bir bilgi sağlamaz.
GERÇEK TEREYAĞI SARI MI YOKSA BEYAZ MI?
Ayrıca sadece hayvanların beslenme şekli değiş mevsimler de tereyağının renginde değişikliğe neden olur. İlkbahar-yaz aylarında hayvanlar otlandığı içi rengi sarı olurken kış aylarında ise kuru yemden dolayı beyazlaşır. Bu nedenle tereyağının rengine bakıp doğal mı ya da katkı maddesi içerdiği konusunda net bir bilgi elde edemezsiniz.
Fabrikasyon tereyağlarında ise sarı rengi taklit etmek için yapay bir renklendirici kullanılmaktadır. Tereyağının görünümünde iyileşme olsa da sağlık açısından istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir. Trans yağ oranının yüksek olması uzun vadede kolesterol ve kalp sağlığına neden olur.
GERÇEK TEREYAĞINI ANLAMAK İÇİN:
Eritme testiyle tereyağını test edebilirsiniz. Yapmanız gereken sıcak bir suyun içine tereyağını koymanız. Eğer parçalanarak eriyorsa bu tereyağı sahtedir.
Diğer bir test ise kıvam testidir. Buzdolabından tereyağını çıkardıktan sonra bir bıçak yardımıyla kesin. Eğer düzgün bir şekilde ufalanıyorsa bu gerçek tereyağıdır. Sahte olanın ise yüzeyinde çatlamalar olur. Ayrıca tavada erittiğiniz tereyağı köpürmeli ve gözz göz olmalıdır. Köpürmüyorsa içerisinde katkı maddesi olması oranı yüksektir.