Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan ve ekibi, 2016 yılında tropik ve yarı tropik iklimlere özgü tatlı patatesin Tokat'ta üretilebilmesi için bir araştırma başlattı. Bu proje kapsamında, Kazova ile Erbaa ve Niksar bölgelerinde kurulan deneme alanlarında tatlı patates hasadı yapıldı.
Doç. Dr. Karan, yaptığı açıklamada tatlı patatesin farklı lokasyonlarda deneme üretimlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtirken dönüm başına ortalama 5 ton verim aldıklarını ifade etti.
Tatlı patatesin normal patates ile farklı familyadan olduğuna vurgu yapan Karan, "Patates ile akrabalığı yok. Tarla sarmaşığıgiller dediğimiz 'convolvulaceae' familyasına ait bir bitki." dedi.
Dünyada 100'den fazla ülkede tatlı patates yetiştirildiğine dikkat çeken Karan, "Dünyadaki üretim miktarı 100 milyon ton kadar. Ülkemizde ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kayıtlarına girememiş bir ürün. Ülkemizde sadece Hatay'daki küçük aile işletmeleri tarafından yetiştiriciliği yapılıyor" ifadelerine yer verdi.
"PAZARLARDA FİYATI YÜKSEK"
Karan, tatlı patatesin zengin besin içeriğine sahip olduğunu belirterek, bu sebzenin sağlık açısından önemli faydalar sunduğunu açıklarken şu ifadelere yer verdi:
"Tokat ve yöresinde tatlı patates yetiştiriciliği yapılması, önemli bir yetiştiricilik fırsatı. İthal edildiğinden dolayı marketlerde, pazarlarda fiyatı biraz yüksek. Kalori oranı düşük, sağlıklı, önemli bir diyet bitkisi olan tatlı patatesin yetiştiriciliğinin yapılmasını önemsiyoruz. Deneme alanlarımız büyük değil. Kazova, Erbaa ve Niksar'da birer dekarlık alanda deneme üretimi yapıyoruz. Niksar'da dönüm başına 6 ton, Erbaa'da 5,5-6 ton, Kazova'da ise 5 ton civarında pazarlanabilir ürün elde ettik."