Almanya, yavaşlayan ekonomisinin tekrar canlandırılmasına dair ihtilafın ardından üç partiden oluşan iktidar koalisyonunun çökmesiyle aylarca sürebilecek bir belirsizlik dönemine hazırlanıyor.
Ülkenin en büyük ikinci bankası Commerzbank, İtalyan rakibi UniCredit tarafından satın alınmaya karşı hükümetten destek isterken sanayi sektöründe otomobil üreticisi Volkswagen ve diğer şirketlerin gidişatını istikrara kavuşturacak ülke çapında bir girişim beklentisi var.
Hükümetin yeni seçimleri bekleyen geçici bir yönetime dönüşmesi, politikalarını değiştirmesine engel olacak ve Almanya'daki şirketlerin kendi kaderleriyle baş başa kalmalarına neden olacak.
Kimyasal ürün imalatçısı Evonik Industries'in CEO'su Christian Kullman, "Küresel krizler ve belirsizliklere karşı netliğe ihtiyacımız var" dedi ve "Yeni seçime giden bir yol olabildiğince hızlı belirlenmeli. ABD veya Çin bizi beklemeyecek" diye ekledi.
ÇİN VE AVRUPA TİCARİ İLŞİKİSİNE TRUMP DARBESİ
Donald Trump'ın bu hafta ABD başkanlık seçimlerini kazanması, Avrupalı imalatçılara gümrük vergilerinin getirilmesine ve Almanya'nın en büyük ticari ortağı olan Çin'le gerilimin daha da tırmanmasına dair endişelere neden oldu.
Alman ekonomi araştırma kurumu IW yaptığı bir araştırmada Trump'ın seçim kampanyasında dile getirdiği %20'lik gümrük vergisinin gerçekleşmesi durumunda ihracata dayalı Alman ekonomisinin 2027 ve 2028'de %1.5'e kadar küçülebileceğini tahmin etti.
Raporun çıkmasından çok kısa bir süre sonra Almanya Başbakanı Olaf Scholz, devlet harcamaları ve sanayi politikasına dair ihtilafın giderek artmasının ardından Maliye Bakanı Christian Lindner'i azletti.
Bu gelişmeyle liberal parti koalisyon hükümetinden çıktı ve Trump'ın seçimiyle birlikte koalisyon hükümetinin dağılması Almanya'ya ikinci darbeyi vurmuş oldu. Deutsche Bank ekonomisti Robin Winkler durumu "iki katı belirsizlik" olarak niteledi.
AZALAN UMUTLAR
Alman ve Avrupa bayraklarının önünde alelacele düzenlenmiş bir basın toplantısında konuşan Scholz, 49 maddelik ekonomik büyüme paketi kapsamında emeklilik maaşları ve göç gibi gündemdeki konulara dair Aralık'ta onaya sunulacak çeşitli tedbirleri açıklayacağını belirtti.
Scholz, "Şu anda şirketler, sendikalar ve ticaret odalarıyla konuştuğum, sanayimiz için derhal yürürlüğe girecek düzenlemeler de buna dâhil olacak" dedi.
Parlamentoda çoğunluğa sahip değilken ve Scholz'un bir an önce güvenoyu ve seçim düzenlemesi için muhalefetten çağrılar gelirken düzenlemelerin gerçekleşeceğine dair umutlar azalıyor.
İtalyan UniCredit'in satın alma girişimini geri çevirmek için Berlin'den destek isteyen Commerzbank da isteklerini aktarmakta zorluk çekecek.
Scholz ve diğer siyasi liderler Commerzbank'ın bağımsız kalma isteğini kamu önünde destekleseler de, bazı partilerin yok olmakla yüzleştiği çekişmeli bir seçim partilerin dikkatini başka yere çekebilir.
Commerzbank'a dair bilgi sahibi bazı kişiler, Alman hükümetinin devre dışı kalmasıyla UniCredit'in planlarını hızlandırarak gelecek aylarda bir devralma teklifinde bulunabileceğini söylüyorlar.
Verdi sendikasında baş müzakereci olan Jan Duscheck, "Hükümet bu durumda Commerzbank'ın durumunu gözden kaçırmamalı" diyerek hükümetin "UniCredit'in devralma (girişimine) karşı net bir tavır almasını bekliyoruz" diye ekledi.
Almanya'nın ekonomik gücünün lokomotifi olan otomobil üreticileri jeopolitik değişimlerden en çok etkilenen gruplardan biri oldu.