ABD Başkanı Donald Trump’ın İsviçre’ye, Avrupa’nın çoğuna kıyasla daha yüksek gümrük tarifeleri uygulama kararı, ihracata dayalı ekonomiye sahip ülkede şok etkisi yarattı.

İsviçre, bu kararın yarattığı etkileri hafifletmeye çalışırken Avrupa Birliği’ne yakınlaşmaya yöneldi. Trump’ın Çarşamba günü tarifeleri geçici olarak düşürmesi kısa süreli bir rahatlama getirse de, yıllarca "küresel, tarafsız arabulucu" rolü oynayan İsviçre, yeni dünya düzenine alışmaya çalışıyor.

İSVİÇRE TARAFSIZ KALAMADI

İsviçre, geçen Aralık ayında Brüksel’le ekonomik ilişkileri yeniden şekillendirmek üzere siyasi bir anlaşmaya vararak ilk somut adımı attı.

Bu anlaşmanın onay süreci uzun olacak. Ancak İsviçre Cumhurbaşkanı Karin Keller-Sutter, “Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi istikrara kavuşturmak ve derinleştirmek istiyoruz” dedi.

Tarafsız bir ülke olarak tarihe geçen İsviçre, daha önce herhangi bir siyasi blok ya da ittifaka katılmamayı seçmişti.

Fakat Trump tarifeleri açıkladıktan sonra Keller-Sutter, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü. Görüşme sonrası ikili, sonraki adımlar konusunda yakın temasta kalma kararı aldılar.

Keller-Sutter, Cuma günü Avrupa maliye bakanlarının düzenli toplantısına katılan ilk İsviçreli bakan olacak. Trump geçen hafta AB’ye yüzde 20, İsviçre’ye ise yüzde 31 gümrük tarifesi getirdi.

ARAYA SIKIŞMAK İSTEMİYOR

Her iki taraf şu anda yüzde 10’luk tarifelerle karşı karşıya. İsviçre’nin bu toplantıya daveti Trump’ın yeniden seçilmesinden önce yapılmıştı.

Ancak katılımı, ülkenin Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ve ABD'nin korumacılığa yönelmesi gibi gelişmeler ışığında AB ile daha fazla iş birliği arayışının parçası haline geldi.

İsviçre Sanayi derneği Swissmem’in başkan yardımcısı Jean-Philippe Kohl, ABD’nin politikalarının İsviçre için yeni AB anlaşmasını onaylamayı daha da acil hale getirdiğini söyledi.

Kohl, “Belki birkaç kişi daha, en azından AB ile iyi geçinmemiz gerektiğini anlar. ABD kaybedilirse Çin’le de sorun yaratamayız” dedi.