Tesla CEO’su Elon Musk, Salı günü yaptığı açıklamada, Optimus isimli insansı robotların üretiminin Çin’in nadir toprak mıknatısları ihracatına getirdiği kısıtlamalar nedeniyle sekteye uğradığını söyledi.
Şirketin, robotun üretimi için zorunlu olan mıknatısları ithal edebilmek için Çin ile birlikte çalıştığını belirtti. Musk, Çin'in bu malzemelerin askeri amaçlarla kullanılmadığına dair güvence istediğini ifade etti.
Musk, "Çin, bunların askeri amaçlarla kullanılmadığına dair bazı güvenceler istiyor. Bu açıkça doğru değil. Sadece bir insansı robota yerleştiriliyorlar," dedi.
Şirket karının açıklandığı konferans görüşmesinde konuşan Musk, Optimus’un bir silah olmadığını vurguladı.
ROBOT ÇAĞININ ÖNÜNDEKİ TARİFELER
Bu ay içinde Çin, ABD tarifelerine yanıt olarak nadir toprak elementlerine yönelik ihracat kısıtlamaları getirdi. Yeni uygulama, yalnızca madenleri değil, aynı zamanda mıknatıslar gibi çift kullanımlı ürünleri de kapsıyor. Analistlere göre bu ürünlerin ikamesi oldukça zor olacak.
Artık bu ürünleri satan ihracatçılar, Çin Ticaret Bakanlığı’ndan lisans almak zorunda. Bu süreç oldukça belirsiz ilerliyor ve altı ila yedi haftadan birkaç aya kadar sürebiliyor.
Elon Musk daha önce Tesla’nın bu yıl binlerce Optimus robotu üretmeyi planladığını söylemişti.