Meyve ve sebzelerin sağlığa faydalarını herkes biliyor. Son günlerde yapılan bir araştırma bazı hayvansal ürünlerin de bitkisel gıdaları geride bırakabildiğini ortaya koydu. En dikkat çekici örneklerden biri ise domuz yağı oldu.

Domuz yağı dünyanın en sağlıklı 100 gıdası arasında sekizinci sırada yer aldı. 100 üzerinden 73 puan alarak uskumru, portakal, tatlı patates, kırmızı lahana, marul ve domates gibi birçok popüler ve sağlıklı bilinen gıdanın önüne geçti.

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU 

Domuz yağı B vitaminleri ve mineraller açısından oldukça zengin bir kaynak. Aynı zamanda kuzu ya da dana yağından daha düşük oranda doymuş, daha fazla doymamış yağ içeriyor. Kalp sağlığı açısından önemli olan oleik asit de domuz yağında bulunuyor. Bu bileşen aynı zamanda zeytinyağında da yer alıyor.

Ölçülü miktarda tüketildiğinde, bu hayvansal yağın sağlığa katkı sağlayabileceği belirtilse de uzmanlar, domuz yağı tüketiminde hayvanın yetişme koşullarının önemli bir faktör olduğunun altını çiziyor. Özellikle açık havada, doğal koşullarda beslenen domuzlardan elde edilen yağlar, D vitamini gibi yağda çözünen vitaminler bakımından daha zengin oluyor.

BU NOKTAYA DİKKAT 

Burada bir ayrım yapılıyor çünkü domuz yağı işlenmemiş, çiğ haldeki yağdır. Domuz yağı yani eritilmiş hali ise pişirme ve fırınlamada kullanılan, süzülmüş ve raf ömrü uzunlaştırılmış bir versiyondur. Bu haliyle, tereyağı ya da sıvı yağ gibi mutfakta kullanım kolaylığı sunar.

LİSTENİN SÜRPRİZLERİ BİTMİYOR 

Domuz yağı gibi bazı hayvansal ürünler listede üst sıralarda yer alsa da balık türleri de en sağlıklı besinler arasında öne çıktı. Özellikle kaya balığı 100 üzerinden 89 puanla üçüncü sıraya yerleşti. Düşük kalorili ve yüksek proteinli yapısıyla dikkat çeken bu balığın 100 gramı sadece 79 kalori içeriyor, buna karşın yaklaşık 20 gram protein sağlıyor.