Sayime BAŞÇI/SÖZCÜ
Enflasyonun olmadığı bir ortamda sabit kur politikasının kendilerini rahatsız etmeyeceğini ancak TL bazlı giderlerin büyük artış gösterdiğini kaydeden Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Ancak Türk Lirası bazında giderlerimizin artması ve kur politikasının sabit olması sistemin sürdürülebilir olmasının önünde bir engel.
Biz, 2026 yılı üçüncü çeyreğinde 60 liranın altında bir Euro kuru olursa turizm sektörü olarak çok zor bir dönem geçiririz. Çünkü gelirlerin yüzde 94’ü Euro. Sabit maliyetlerimiz gerçekten artıyor” diye konuştu.
2026’DA DA IŞIK YOK
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz ise KOBİ’lerin yoğun bir şekilde likiditelerinin bozulduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Nakit akışlarını şu anda dengeleyemiyorlar. Finansmana erişim eskiden olduğu gibi lebiderya değil. Dolayısıyla özellikle KOBİ’lerde bozulmaları artık çok ciddi bir şekilde görüyoruz. Bu durum 2025 yılının tamamında devam etti. 2026 yılının Haziran ayına kadar da devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrışan sektörlerde başat tekstil geliyor 2 senedir” ifadelerini kullandı.
Kredi kısıtları Merkez’e bağlı
Bu yıl 15’incisi düzenlenen ve ana sponsor oldukları Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesinde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, kredi büyümelerindeki kısıtların kaldırılmasına ilişkin, “Şu an 2025 yıl sonuna kadar görünmüyor. 2026 yılında biter mi derseniz 2026 yılındaki enflasyonun, kurun gidişi, Merkez Bankası döviz rezervlerinin yeterli miktara ulaşmasıyla beraber bir kısım esnemeler olabilir” dedi.