1161 rakımlı Kemer Mahallesi'nde yıllık ortalama 5-6 bin ton kestane üretimi yapılıyor. Bu kestaneler, iç pazarın yanı sıra Orta Doğu ve Avrupa’ya da ihraç ediliyor. Kestanenin ana geçim kaynağı olduğu mahallenin üreticileri, kara aşı cinsi erkenci ürünleri toplamak için bahçelerde yoğun bir çalışma yürütüyor.
KUYULARA GÖMÜYORLAR
Yüksek ağaçlara tırmanarak kestane kozalaklarını sırıklarla düşüren işçiler, topladıkları meyveleri çuvallayarak ayrıştırmak üzere kuyulara gömüyor. Kara aşı kestanesinin ardından, hasat süreci sarı aşı (şekerci) ve bellombol (tahta) cinsleriyle devam edecek ve yaklaşık 2,5 ay sürecek.
'KALİTESİ VE VERİMİ YÜKSEK'
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, bölgede yetiştirilen kestanelerin tadı ve boyutlarıyla tercih edildiğini ve markalaşma adına önemli adımlar atıldığını belirtti. Kocaağa, "Bu sene kestanemizin kalitesi ve verimi yüksek" diyerek fiyatların da beklenen seviyede olmasını, üreticilerin kazançlı bir yıl geçirmesini umduğunu ifade etti.
GEÇEN YILA GÖRE DAHA YÜKSEK REKOLTE BEKLENİYOR
Kestane üreticisi Umut Şahin, bu yıl hasadın hareketli başladığını ve verimin güzel olduğunu vurguladı. Geçen yıla göre daha yüksek rekolte beklediklerini dile getiren Şahin, ihracatın fiyatlar üzerindeki etkisine dikkat çekerek, İtalya ve Arap ülkelerinden gelen talebin artmasını umduklarını söyledi.
'KARA AŞI KESTANESİ İLE EGE BÖLGESİ'NDE LİDERİZ'
Kemer Mahallesi Muhtarı Birol Bozakın ise kestane toplamanın yüksek ağaçlar nedeniyle riskli bir iş olduğunu, bu sezonun kazasız ve bereketli geçmesini diledi. "Kara aşı kestanesi ile Ege Bölgesi'nde lideriz," diyen Şahin, kestanelerinin meşhur olması dolayısıyla tüccarların ilk olarak bu bölgeye geldiğini belirtti.
2024 yılında kilosu 300-350 TL civarında satılıyor.