Çin'in güney bölgesinde ve Güney Amerika'nın sahil şeritlerinde yetişen tropikal meyve 'liçi', son zamanlarda Türkiye'de de popüler hale geliyor.
Kral meyvesi olarak adlandırılan bu egzotik lezzet, farklı dış görüntüsünün yanı sıra, sağlığa yönelik faydaları ile de dikkat çekmekte. Dış yüzeyi ejder meyvesine, içi ise kuru soğana benzeyen liçi, C vitamini açısından en zengin besinler arasında.
Portakaldan bile daha fazla C vitamini içeren meyve, bu özelliğiyle ciltteki gözeneklerin canlanmasına ve daha ışıltılı bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur.
TÜRKİYE'DE YALNIZCA MERSİN'DE YETİŞİYOR
Farklı şehirlerde küçük ölçekli üretimler yapılıyor olsa da, Türkiye'ye liçi meyvesinin dağıtımı Mersin üzerinden gerçekleşmekte. Şehirin iklim koşulları, meyvenin yetişmesi için yeterli imkanları sağlarken, kabuklarıyla birlikte tüketilebilen yiyecek enfeksiyonların önlenmesinde de önemli bir görev üstleniyor.
SİGARA İÇENLERE TAVSİYE EDİLİYOR
Özellikle sigara tüketenler ya da uzun süreli sigara kullanımının ardından tütünü bırakanlar için doktorların tavsiye ettiği bu meyve, vücuttaki hücrelerin onarılmasını hızlandırarak organların daha sağlıklı çalışmasına katkı sağlıyor. Yıllarca sigara tüketimi nedeniyle kötüleşen akciğerlerin korunmasına destek veren liçi meyvesi, cildin doğal parlaklığını korumaya yardımcı olur ve erken yaşlarda oluşabilecek kırışıklıkları engeller.
KRAL MEYVESİ OLARAK BİLİNİYOR
Dünyanın farklı bölgelerinde yetişmesi nedeniyle, çok sayıda yerel isme sahip olan bu meyve, Avrupa'da ise 'kral meyvesi' adıyla biliniyor. Bunun ismin kökeni, yüzyıllardır hakim süren Çin İmparatorluklarında, liçi gibi besleyici meyvelere yalnızca soylu sınıfının erişiminin olmasına dayanıyor.
Kralların sofrasından ayırmadığı, zengin besin içeriğiyle dikkat çeken süper meyve, selenyum, bakır, fosfor, magnezyum ve kolin gibi değerli mineraller açısından da oldukça zengindir.