Türkiye’de gençler artık hem ekonomiden, hem siyasetten, hem de standart hayat kalitesinden umudu kesmiş durumda. Bunun sonucu olarak başta Almanya olmak üzere, Avrupa’ya "beyin göçü" patlaması yaşanıyor.

Bir yılda sadece Almanya’ya çeyrek milyon Türk genci gitti. Diğer ülkelerle birlikte, bir yıllık Türk beyin göçü 500 bini aşıyor.

İZİNLE GİDENLERİN HEPSİ NİTELİKLİ

Almanya’ya, bir çoğu yetişmiş uzman personel, doktor, mühendis, hemşire, iş adamı, bilgisayarcı olmak üzere bir yılda 126 bin 487 Türk yerleşme hakkıyla gitti.

2023 yılında iş bularak, aile birleşimiyle ya da önce üniversite ardından Almanya’da çalışma hakkıyla gidenlerin sayısı kadar da kaçak yollarla giden Türkler var. Kaçakların çoğunu, Türkiye’de iş ve gelecek imkanı bulamayanlar oluşturuyor.

Böylece 2023 yılında toplam 250 bin Türk, Almanya’ya gitti. Sayı her geçen yıl artıyor ve bu yılın sonunda 300 bini aşması bekleniyor.

Almanya’da gidenlerin yaş ortalaması ise 22- 27 arasında. Almanya’dan evlenerek gidenlerin dışında, ilk sırayı bilgisayarcılar, bilgisayar programcıları alıyor. Onları, çeşitli mesleklerde uzmanlığı ya da eğitimi olanlar ve doktorlar takip ediyor.

İŞTE TÜRK GENÇLERİNİN BAKIŞI

Alman Konrad Adaneuer Vakfı’nın "2023 Türkiye Gençlik Araştırması" bu konuda oldukça ilginç sonuçlar veriyor.

Araştırmaya göre;

-  Türk gençlerinin yüzde 86,2’si genel ekonomik durumu kötü olarak değerlendiriyor ve bunların yüzde 32,2’si, yakın gelecekte en büyük zorluğun bu olduğunu söylüyor. Yüzde 83,8’inin ise hükümetin düzeltebileceğinden umudu yok.

- Gençlerin yüzde 75’i hükümetin asgari ücret politikasını beğenmiyor, yüzde 66,9’u ise özelleştirme politikasına karşı.

- Yüzde 88,7’si Türkiye’de gelir dağılımının adaletsiz olduğu görüşünde. Konrad Adaneuar Vakfı’nın anketine katılanların yüzde 63’ü, fırsat verilirse Türkiye’den ayrılmayı istiyor. Gençlerin hedefi, daha iyi bir hayat standardı yakalamak.

- Gençlerin en çok tercih ettiği ülke yüzde 14,5 ile Almanya. Bunu yüzde 13,8 ile ABD ve yüzde 9,8 ile İngiltere takip ediyor.

- Araştırmaya katılanların yüzde 81,2’si, ülkede hukukun üstünlüğünün zedelendiği görüşünde. Devlet işlerinin yürütülme şeklini beğenmeyenlerin oranı yüzde 70,4, insan haklarına saygı olmadığını vurgulayanların oranı yüzde 73,3.

- Gençlerin yüzde 69,9’u Türkiye’nin çok kötü yönetildiğini düşünüyor ve yüzde 74,3’ü başkanlık sisteminden memnun değil, parlamenter sistemin Türkiye Cumhuriyeti’ne daha uygun olduğu görüşünde.