Ekim ayının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında ani düşüş görülürken, yaşanan değişim binlerce kişinin hasta olmasına neden oldu.
Mevsimsel geçişlerde sık sık hasta olunmasını bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlayan doktorlar, hastalıklara karşı dirençli olmak için sebze ve tahıl tüketimini tavsiye ederken, Danimarka, İsveç ve Rusya gibi soğuk ülkelerde yaşayan vatandaşların kış soğukluklarında çok nadiren hasta olmalarının sebebi öğrenenleri şaşırttı.
KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Uzun yıllar soğuk coğrafyalarda yaşamış olmalarının doğal bir direnç kazandırdığı bu ülke vatandaşlarının beslenme şekilleri de hava koşullarına göre şekillenmekte. Tarih boyunca hastalıklara karşı direnç sağladığı bilinen meyve, sebze ve tahılları günlük beslenme rutinlerine ekleyen soğuk ülke vatandaşlarının vazgeçilmez besinlerinden biri de karamuk bitkisi olmakta.
Türkiye'de bolca bulunmasına rağmen kıymeti bilinmeyen bu yiyecek, dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Sağlığa yönelik faydaları saymakla bitmeyen bitkiyi üreticiler yurt dışına satarken, gövde bölümü ise sepet ve inşaat malzemesi üretiminde kullanılabiliyor.
İşte karamuk bitkisinin faydaları
- Grip Hastalığına Karşı Çok Etkili
Kış soğuklarında görülen grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı karamuk bitkisi oldukça etkilidir.
- İltihapları İyileştirir, Vücuttan Ödem Atar
Vücudun birçok bölgesine yayılan ödem ve şişliklerin hızla sönmesine yardımcı olan karamuk, aynı zamanda iltihap seviyesinin de düşmesine yardımcı olur.
- Diyabet Hastalarına Şifa Veriyor
Yapılan birçok araştırma, düzenli karamuk tüketiminin şeker hastalarında dikkate değer iyileşmeler gösterdiğini kanıtladı.
- Tansiyonu Sabitliyor
Uzmanlar, yüksek tansiyon hastalarına sık sık gökçe otu ve karamuk tüketmelerini tavsiye ediyor. Bu bitkiler, kısmi yüksek tansiyon artışlarının düşmesine ve tansiyonun 12.8'e sabitlenmesine olanak tanıyor.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor
Hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmasına yardımcı olmasının yanı sıra, yeni hastalıkların vücuda girmesini engelleyen karamuk, bağışıklık sistemine güçlü bir duvar örmekte.