Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında, 2021 yılında başlatılan Makedon Kulesi'nin restorasyonu devam ederken 10. yüzyıla ait bir şapelin ortaya çıkarıldı. 2. etap çalışmaları devam eden restorasyon işlemleri enjeksiyon malzemesiyle güçlendirmesine devam ediliyor.
Eserlere hasar veren otlar temizlenirken harç ve sıvalar yerine özgün ve derzler uygulandı. Bunun yanı sıra çalışmalar sırasında tehlikeli elektrik hatları ve ruhsatsız eklentiler de kaldırıldı.
4 FARKLI TARİH BİR ARADA
Arkeolojik çalışmalar, sırada 10. yüzyıldan kalma şapelin de ortaya çıktı. Şapeline ait müştemilat, Bizans seramik fırını, 1908'e tarihlenen Osmanlı buzhanesi, Osmanlı dönemi altyapı sistemi ve geç Osmanlı dönemi konut temellerinin kalıntılarına rastlandı.
Tarihi yapıların arasında kalmış Makedon Kulesi'nin Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski camilerin bulunduğu altın üçgenin parçası olduğunu belirtildi. Farklı medeniyetlerden izler taşıyan kule eski ihtişamına kavuşturulacak.
"GALATA KULESİ NEYSE MAKEDON KULESİ DE O"
4 farklı medeniyet ait kalıntıların bir arada olduğu yerde bir buzhane, Bizans duvarı, Roma duvarı ve Osmanlı duvarı bulunuyor.
"İstanbul'da Galata Kulesi neyse Edirne'de de Makedon Kulesi o" diyen Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, nihai hedeflerinin tarih bir seyir alanı oluşturmak olduğunu ifade etti.
.