Sağlıklı bir vücut için düzenli beslenme önemli bir yer alıyor. Çünkü tükettiğimiz bazı gıdalar sağlığımızı tehlikeye sokabiliyor. Harvard Health'in yayınladığı bir raporda, bu gıdalar tek tek sıralandı. Çoğunu sofralarımızdan eksik etmiyoruz...

Kolesterol her insanda bulunması gerekiyor ama kanda fazla bulunması kalp hastalıkları riskini artmasına neden oluyor. Bu dengeyi sağlamak için de sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor.

BAZI GIDALAR KÖTÜ KOLESTEROLÜ YÜKSELTİYOR

Tükettiğimiz bazı besinler kolesterol seviyesini yükselterek damar ve kalp hastalıkları riskini artırabiliyor. En yaygın kolesterol sorunları arasında yüksek LDL kolesterol, düşük HDL kolesterol ve yüksek trigliseritlerdir. Bu kolesterol sorunları tedavi edilmezse kalp krizi ve felçlere neden oluyor. Koroner arter hastalığı ve ateroskleroz gibi ciddi sonuçları olan rahatsızlıklar yaşanmasına sebebiyet verebilir.

DÜZENLİ TARAMA YAPILMASI GEREKİYOR

Yapılan araştırmalara göre, kalp krizi geçirenlerin yüzde 50'sı 50 yaşın altında yüzde 15 ila 20'si 40 yaşın altında. Bu verilerden yola çıkarak, kalp hastalığının yalnızca yaşlı nüfus ya da diyabet ve hipertansiyonu olan kişiler için bir endişe olmadığı anlayabiliyoruz. Vakaların yüzde 90'a kadarı diyabet ve hipertansiyon takibinin yanı sıra düzenli kolesterol taraması da içeren uygun risk yönetimiyle önlenebilir.

BU GIDALARDAN UZAK DURUN!

Araştırmalara göre, yumurtanın sarısı, hayvansal yağlar, sakatatlar, işlenmiş şarküteri ürünleri, margarin, trans yağlı yiyecekler, mayonez, kırmızı et gibi gıdalar kolesterolü yükselten besinler arasında yer alıyor. Kolesterolün düşürülmesi içinse kepekli ekmek önerilmektedir. Günde 2 ya da 3 tane ceviz yemenin kolesterolü olumlu yönde etkilediği de belirtiliyor. Meyve, sebze, beyaz et, balık, hindi eti tüketmek kolesterolü dengede tutan diğer gıdalar arasında.

Yayınlanan raporda yüksek oranda kötü kolesterol içeren gıdalar şu şekilde sıralandı:

Kırmızı et, tam yağlı süt, margarin, hidrojenik yağlar, pişmiş ürünler