Dağlarda yetişen bu bitki tam bir şifa deposu. Kan basıncını dengeliyor, kolesterolü düzenliyor. Ruslar ise sık sık tüketiyor. Fakat Türkiye'de kimse kıymetini bilmiyor. Tunceli'de yetişen bu bitkinin adı ramsons sarımsağı.
Ayı sarımsağı olarak bilinen ramsons sarımsağı dağlarda yetişen özel bir bitki. Tunceli ve Adana'da yetişen bu bitki, kan basıncını düzenler, bağışıklığı güçlendirir, kolesterolü dengeler ve damarları açıyor. Kansere karşı da koruyucu etkisi olan ramsons sarımsağı, Türkler tarafından pek bilinmiyor. Fakat Ruslar sofralarından eksik etmiyor.
Bağışıklığı destekleyen ramsons sarımsağı, antioksidan bakımından zengin bir bitki. Vücuda zarar veren bakterilerle savaşıyor. Bundan dolayı enfeksiyonlara karşı koruma özelliği yüksek.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
Antioksidan bakımından zengin bir bitki olan yabani sarımsak, bağışıklığın da en büyük destekçisi. İçerdiği antioksidanlar, vücuda zarar veren serbest radikallerle savaşıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu sayede, enfeksiyonlara karşı korunma yeteneğini artırıyor.
Bu yabani sarımsak kan damalarını da genişleterek kan basıncını düşürüyor. İçerisindeki bileşenler, kan akışını artırıyor ve kalp sağlığını destekliyor. Düzenli tüketilmesi durumunda yüksek tansiyonu da kontrol altına alıyor.
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
En büyük özelliklerinden biri de kansere karşı koruyucu olması. İçerisinde bulunan sülfür bileşikler, kanser hücrelerinin büyümesinin engelliyor ve tümör oluşmasını önlüyor. Bundan dolayı kanser riskini azaltıyor. Mide, prostat, meme ve kolon kanseri türlerine karşı koruyucu etkilere sahip.