Tuz üzerine yapılan bir araştırmada, yemeklerde düzenli olarak tuz kullananların depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı problemleri yaşama olasılığının artırdığını ortaya koydu.
500 kişinin verilerine dayanan çalışmada, sık sık tuz kullananların bu tür rahatsızlıklara yakalanma riskinin nadiren tuz kullananlara oranla yüzde 40 daha fazla yakalandığı ortaya çıktı.
HORMANLAR ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERİ VAR
Uzmanlar ise bu ilişkinin olası sebepleri arasında tuzun biyolojik yaşlanmayı hızlandırması, beyin kimyasını etkilemesi ve serotinle dopamin gibi ruh halini düzenleyen hormanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratması yer alıyor.
YİYECEKLERE TUZ EKLEMEK DEPRESONA NEDEN OLUYOR
Çin'li bilim insanları, bu çalışmanın yiyeceklere tuz eklemenin depresyon ve anksiyete riskine doğrudan katkı sağladığını gösteren ilk bilimsel bulgu olduğuna dikkat çekti.
Ayrıca araştırmada, zaman zaman tuz kullanan bireylerde bile bu riskin yüzde 5 ila 8 arasında yükseldiği belirtildi. Affective Disorders adlı bilimsel dergide yayımlanan analizde, 439.412 kişinin verileri incelendi ve bu kişilerden 9.516’sına depresyon, 11.796’sına ise anksiyete teşhisi konduğu tespit edildi.